Mainos

Verottaja kaipaa tietoa haamutiloista

Verottaja etsii tietoa tiloista, joiden omistajuus on epäselvä. Erityisesti maaseudulla ei tiedetä kaikkien pienien maa-alueiden omistajaa. Usein ne ovat jakamattomia kuolinpesiä, joille lainhuuto on jäänyt jo vuosikausia sitten tekemättä.

Selvitystyölle antoivat pontta kuntaliitokset, kerrotaan Kanta-Hämeen verotoimistosta. Puutteita omistajatiedoissa havaittiin, kun kiinteistöjä alettiin siirtää uuteen kuntaan.

Haamutiloille on haettu omistajia ainakin Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Salossa, joissa on yhdistelty kuntia.

- Kyse on pienistä itsenäisestä tiloista, joita löytyy maarekisteristä mutta joista omistaja on pudonnut pois, sanoo apulaisverosihteeri Juhani Halonen.

Teiden levennys vaikeaa, kun tontinomistaja kateissa

Hämeessä tällaisia tiloja on kymmeniä. Verottaja ei etsi niitä kiinteistöveron toivossa, sillä monet eivät ylitä veron alarajaa.

- Maata ei vain saisi hukata. Tilat ovat myös riesana silloin, kun halutaan leventää teitä eikä tienvarren tontille löydy omistajaa.

Lainhuudon hakijoiden ei juuri tarvitse pelätä varainsiirtoveroa, sillä se vanhenee 10 vuodessa.

Verottaja toivoo, että kiinteistöjen omistajat pitävät muutenkin ajan tasalla omistuksensa kirjaukset eli lainhuudot. Lainhuuto täytyy tarkistaa esimerkiksi perintöä ja lahjaa saataessa tai avioeron kohdatessa.

(MTV - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.