Verottaja jahtaa pimeiden pukkien miljoonia

Myös joulupukit on verolle pantava. Verohallinto nimittäin muistuttaa, että myös yksityisten tekemät pukkikeikat ovat veronalaista tuloa. Pukkipalvelusta ei yleensä pidätetä ennakkoa, vaan tulot ilmoitetaan veroilmoituksen yhteydessä kohdassa "muut ansiotulot".

Urheiluseurojen ja muitten yleishyödyllisten yhteisöjen pukkipalveluja ei veroteta, jos tulot menevät yhdistykselle. Mutta jos esimerkiksi urheiluseuran pukki ja tontut saavat aattokeikastaan palkkaa, ansiot ovat verotettavia.

Ansionhankinnasta koituvat kulut, kuten parrat ja matkakulut, voi vähentää verotuksessa.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka paljon rahaa pukkibisneksessä jouluna liikkuu. Jos puolet Suomen 587 767 lapsiperheestä tilaa maksullisen joulupukin 40 eurolla, pukkibisneksessä liikkuu aattona rahaa lähes 12 miljoonaa euroa.

Jos vain neljäsosa lapsiperheistä maksaa pukille, rahaa liikkuu silloinkin lähes 6 miljoonaa euroa. (Laskentakaavassa on käytetty Tilastokeskuksen lukua lapsiperheiden määrästä viime vuonna ja yleistä markettien ilmoitustaulujen hintaa eli 40:tä euroa pukin vierailusta aattona.)

- Lähdetään tietysti siitä, että pukit ilmoittava tulonsat, tuumaa verohallituksen ylitarkastaja Matti Merisalo.

Pukeilla on kysyntää

Partiolaiset ovat perinteisesti olleet haluttuja pukkeja, mutta partiolaisten keskusjärjestössäkään ei tiedetä, kuinka paljon partiolaiset saavat toimintarahaa seuraavaksi vuodeksi pukittelullaan.

- Yksittäisille lippukunnille pukkitoiminnalla voi olla suurikin taloudellinen merkitys, mutta me emme tiedä, kuinka laajaa toiminta on, Suomen Partiolaiset ry:n markkinointipäällikkö Aki Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan kysyntää luotettavilla partiopukeilla kuitenkin olisi, hänellekin on tullut kysyviä puheluita asiasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat