Mainos

Verotoimistojen pommiuhka aiheeton

Iltapäivällä useisiin eri valtionhallinnon virastoihin soittanut henkilö uhkaili pommi-iskulla. Maksimirangaistus perättömästä vaarailmoituksesta on vuosi vankeutta.

Kaikki Suomen verovirastot tyhjennettiin iltapäivällä pommiuhkauksen vuoksi.

Poliisista kerrotaan, että sama henkilö oli tehnyt kymmeniä perättömiä uhkauksia eri puolille maata. Poliisin analyysin mukaan kyse olikin mielenterveysongelmaisen henkilön häiriköinnistä, ei todellisesta uhasta.

Pommiuhkauspuheluun vastattiin Kotkan verotoimistossa hieman ennen kahta iltapäivällä. Viestin sisältö oli lyhyt: Verohallinnossa räjähtää pommi.

- Siinä ei yhtään kerrottu, että missä se tapahtuisi, jonka jälkeen oltiin tilanteessa, että se voisi kohdistua mihin tahansa meidän toimipisteeseen. Tultiin siihen tulokseen, että ennen kaikkea tärkeintä on turvallisuus, sekä meidän henkilökunnan että meidän asiakkaiden. Lähetimme sähköpostia koko meidän henkilökunnalle, jossa kehotettiin poistumaan välittömästi työpaikalta, Verohallituksen viestintäpäällikkö Pirjo Korvola kertoo.

Poliisilla pommiuhkausten soittelijasta oli tässä vaiheessa jo tietoa.

- Tämän vuorokauden aikana on tullut useita pommiuhkauksia ympäri valtakuntaa ja poliisin tekemän analyysin perusteella tämä on täysin perätön. Luultavasti tällainen mielenterveysihminen on tehnyt tällaisia uhkauksia. Esimerkiksi Helsingin osalta on linjattu, että edes poliisipartio ei mene paikalle, päivystävä komisario Tom Packalén Helsingin poliisista kertoo.

Verohallitus teki päätöksensä kaikkien virastojensa evakuoinnista itsenäisesti, poliisin näkemyksistä täysin tietämättömänä.

- Poliisi on ohjeistanut ja tiedottanut tästä omasta analyysistaan, mutta tässä vaiheessa, kun poliisin tiedottaminen tuli perille, siinä vaiheessa monessa paikassa oli jo ehditty tehdä evakuointi, Korvola kertoo.

Tampereen poliisilla muutama epäilty pommiuhasta

Tampereen poliisilla on tiedossaan muutama henkilö, joiden osallisuutta pommiuhkaan selvitetään. Ennen verohallintoon kohdistunutta uhkausta oletettavasti sama miessoittaja uhkasi räjäyttää myös Tampereen oikeustalon. Mies soitti kaikkiaan lukuisia perättömiä uhkauksia eri viranomaisille Tampereella.

Komisario Ismo Nykoppin mukaan poliisi tiesi alusta alkaen, että uhkaus on perätön eikä tarvetta evakuointiin ole. Oikeustaloa ei tyhjennetty.

Tampereen poliisi otti uhkaukset tutkittavakseen, koska ensimmäinen uhkaus kohdistui Tampereelle.

-Tampereen poliisin tiedossa oli myös henkilöitä, joilla saattaisi olla jotain hampaankolossa esimerkiksi oikeustalon suuntaan.

Tampereen poliisi jatkaa syyllisen selvittämistä jäljittämällä puheluita sekä tavoittelemalla epäiltyjä henkilöitä. Yhteistyötä tehdään Helsingin poliisin kanssa.

Maksimirangaistus perättömästä vaarailmoituksesta on vuosi vankeutta. Nykoppin mukaan teosta tuomittu joutuu todennäköisesti myös maksamaan suuria korvauksia uhkauksen aiheuttamista kuluista.

Poliisin tietoon tulee lukuisia pommiuhkauksia vuodessa

Poliisin tietoon tulee lukuisia pommiuhkauksia vuodessa. Kun tieto pommiuhkauksesta tulee, poliisi alkaa heti tutkia sen todenperäisyyttä. Samalla poliisi harkitsee paikan mahdollista evakuointia tai eristämistä.

-Poliisi tekee omia taktisia kuvioita kohteessa. Onko esimerkiksi henkilökunnan mukaan kiinteistöön tuotu tavaraa, joka ei sinne kuulu. Jos jotain löytyy, paikka eristetään ja pommiasiantuntijat menevät paikalle, kuvaili päivystävä komisario Mika Helminen Helsingin poliisista.

Tutkinnassa selviää usein, että uhkausta on edeltänyt jokin tapahtuma. Tyypillinen tapaus on ravintolaan tullut pommiuhkaus, jota on edeltänyt esimerkiksi asiakkaan poistaminen ravintolasta. Pian sen jälkeen ravintolaan on tullut uhkaussoitto.

-Kun poliisi tekee analyysejä asiasta, selviää, että asiakas on riitautunut jonkun kanssa tai portsari on esimerkiksi heittänyt asiakkaan ulos.

Poliisi ei pitänyt verotoimistoihin torstaina kohdistunutta pommiuhkaa todellisena vaan häirintänä. Helmisen mukaan muun muassa se, että uhkaus kosketti kaikkia Suomen verotoimistoja, oli yksi syy siihen, että poliisi piti uhkausta häirintänä. Soitto oli ohjautunut valtakunnallisesta verokorttipalvelusta satunnaisesti Kotkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.