Mainos

Verotietojen julkaisu menee EY-tuomioistuimeen

Asia koskee Veropörssi-lehteä, joka julkaisee kansalaisten verotietoja. Vastaavanlaisia tapauksia ei ole ennen käsitelty tuomioistuimessa.

EY-tuomioistuin ottaa kantaa Veropörssi-lehden toimintaan. Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt tuomioistuimelta ratkaisua, onko lehdellä oikeus julkaista luetteloa kansalaisten verotiedoista. Hallitus linjasi asiaa EU-ministerivaliokunnassa tänään ja toivoo, että tuomioistuin ei ryhtyisi rajaamaan julkaisemista.

Kysymys on siitä, miten tulkitaan EU:n tietosuojadirektiiviä. Asia oli tänään esillä hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. Hallitus kannattaa lehden oikeutta julkaista verotietoja ja perustelee linjausta muun muassa sananvapaudella.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on ottanut asiaan kantaa ja katsonut, että julkaiseminen on henkilötietolain ja EU:n tietosuojadirektiivin vastaista. Korkein hallinto-oikeus ja tietosuojalautakunta päätyivät toiselle kannalle kuin Aarnio.

Satakunnan Markkinapörssi Oy on kerännyt ihmisten verotietoja ja tallentanut ne Veropörssi-lehden toimituksen käyttöön. Tietoja on julkaistu luettelona Veropörssi-lehdessä. Yrityksellä on myös ollut tekstiviestipalvelu, jonka kautta on voinut tilata yksittäisten ihmisten verotietoja kännykkäänsä.

Ulkoministeriön EU-tuomioistuinasioiden johtaja Joni Heliskoski kertoi, että kysymys on ennen kaikkea siitä, voidaanko toimintaa pitää journalistisia tarkoituksia varten tehtävänä henkilötietojen käsittelynä. Tapauksesta voi tulla ennakkotapaus, sillä vastaavia kysymyksiä ei ole käsitelty tuomioistuimessa aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.