Mainos

Verotietojen julkaiseminen saatetaan kieltää

Useimmissa EU-maissa verotietojen julkaisu Suomen tapaan on kiellettyä.

Kansalaisten verotietojen julkaiseminen tiedotusvälineissä saatetaan kieltää Suomessa kokonaan.

Korkein hallinto-oikeus on pohtinut verotietojen julkaisemisen perusteita ja pyytänyt EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua asiassa. Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan EY järjestää asiassa suullisen käsittelyn 12. helmikuuta. KHO tekee oman päätöksensä ennakkoratkaisun pohjalta.

Kyse on satakuntalaisen yrityksen julkaisemasta Veropörssi-lehdestä, joka listasi paikkakunnittain yli miljoonan ihmisen tulot ja varallisuuden julkisista verotiedoista. Yritys myi tiedot eteenpäin Fonectalle, joka kauppasi tietoja maksullisina tekstiviesteinä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vei asian oikeuteen, sillä hänen mukaansa kyse ei ollut enää journalistisesta toiminnasta.

Useimmissa EU-maissa tiedotusvälineet eivät voi julkaista veronmaksajien ansio- ja pääomatulotietoja samalla tavalla kuin Suomessa.

Keskisuomalaisen haastattelema Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen puolustaa verotietojen julkisuusperiaatetta. Hän kuitenkin myöntää, että verotietojen julkaisukriteerit ovat eri puolilla maata erilaiset. Pienemmissä kunnissa vähävaraisempienkin verotiedot joutuvat helposti julkaistujen listalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.