Verot sotkevat perheyritysten sukupolvenvaihdokset

Talouselämän etujärjestöt ovat huolissaan perheyritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvistä ongelmista. Suurimmat pulmat liittyvät raskaan perintö- ja lahjaverotuksen koukeroihin, joihin etujärjestöväki penää helpotusta hallitukselta. Kymmenen vuoden kuluessa vahdinvaihtoa odotetaan jo 60 000:ssa eli kolmasosassa yrityksistä.

Maansiirtokoneita

Perheyritysten sukupolvenvaihdokset ovat ajankohtainen kysymys, sillä seuraavien kolmen vuoden aikana 20 000 yrityksessä vetokapula siirtyy vanhemmalta nuoremmalle sukupolvelle.

Kansantalouden kannalta perheyritysten tulevaisuus ei ole mikään vähäpätöinen kysymys. Perheyritykset nimittäin edustavat noin puolta maamme kaikista työpaikoista, vaikka Suomessa on laaja julkinen sektori sekä suuria pörssi- ja valtionyhtiöitä.

Yrittäjyyden professori Matti Koiranen Jyväskylän yliopistosta korostaa lisäksi, että perheyritykset maksavat valtiolle pitkän pennin veroja. Pk-yritysten verot ovat vuosittain 13 miljardia markkaa. Tämä summa kertyy lähes kokonaan perheyrityksiltä. Suuryritykset, joista niistäkin huomattavan moni on perheyrityksiä, maksavat veroja 11 miljardia markkaa.

-Lipposen hallitus on ohjelmassaan luvannut helpottaa perheyritysten sukupolvenvaihdoksia erityistoimin. On aika siirtyä lupauksista tekoihin, Koiranen sanoi tänään Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n perheyrittäjyysseminaarissa.

Perintö- ja lahjavero uusiksi

Talouselämän etujärjestöt patistelivat jo viime vuoden elokuussa hallitusta rukkaamaan verotusta perheyrityksiä suosivampaan suuntaan. Tänään teollisuuden, kaupan, maatalouden ja yrityselämän etujärjestöt toistivat vanhat vaatimuksensa.

Etujärjestöväki haluaisi laajentaa perintö- ja lahjaveron suojasäännöksiä, koska tämä helpottaisi vahdinvaihtoa puuhaavia perheyrityksiä. Laajennus onnistuisi laskemalla vähimmäisomistuksen rajaa 20 prosentista 10 prosenttiin.

TT:n pkt-valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Sairasen mukaan moni suojaa vaativa tapaus jää nyt säännösten ulkopuolelle perheyrityksen omistuksen pirstoutuessa sukupolvenvaihdoksen yhteydessä niin, että perintö- ja lahjaosuus jää alle 20 prosentin.

Etujärjestöt panisivat uusiksi myös perintö- ja lahjaverotuksen huojennukset. Ne esittävät, että omaisuuden arvoksi katsottaisiin 30 prosenttia verotusarvosta. Vuonna 1979 omaksuttu nykykäytäntö, jossa verosta annetaan anteeksi omaisuuden käyvän arvon ja verotusarvon erotus, ei enää auta, koska verotusarvot ovat jo monella perheyrityksellä käypää arvoa korkeammat.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat