Mainos

Verot korottavat asuinrakentamisen kustannuksia

Suomalaiset rakennusyritykset pyrkivät pyrkii eroon ahneesta maineestaan. Rakennusteollisuuden selvityksen mukaan verojen osuus nostaa Suomessa erityisesti asuinrakennusten hintaa.

Rakentamisessa työstä maksettu palkka ei olekaan kallein kustannus. Tämä käy ilmi Rakennusteollisuuden selvityksestä, jossa laskettiin mitä rakentaminen maksaa ja mihin rahavirrat lopulta päätyvät.

Uudessa kerrostalokaksiossa nettopalkkojen osuus on noin 17 prosenttia. Tontti maksaa 11 % ja ulkomaiset rakenuusmateriaalit ja koneet liki saman eli 12 prosenttia. Kotimaisten yritysten siivu on viidennes, mistä varsinaisen rakentajan osuus jää muutamaan prosenttiin. Suurin lohko on veroja ja eläkemaksuja. Toimistokohteissa veron osuus jää selvästi pienemmäksi vain noin 25 prosenttiin, mikä johtuu arvolisäveroista.

Rakennusliikkeiden villeimmät ja kultaisimmat vuodet olivat 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Lama niisti myös rakennusliikkeitä, jotka ovat nyt tervehtyneet ja tekevät nyt keskimäärin vajaan viiden prosentin tulosta.

(MTV3)

(Talousuutiset 11.4.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.