Mainos

Veronpalautukset laukaisevat joulukaupan

Veronpalautukset ovat tänään rapsahtaneet tileille. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo, että veronpalautukset antavat joka vuosi tärkeän sysäyksen joulukaupalle.

Ihmiset kuluttavat ainakin osan saamistaan veronpalautuksista jouluostoksiin. Joulu on asiantuntijoiden mukaan kaupallisesti tänä vuonna yhtä merkittävä juhla kuin aiempinakin vuosina. Joulusesonki kasvattaa noin miljardilla suomalaisten kulutusta.

Perinteisiä tuotteita jouluna

– Ihmiset kuluttavat jouluna rahaa perinteisiin tuoteryhmiin, sillä joulu on perinteinen juhla. Tällaisia perinteisiä tuotteita ovat vaatteet, lämpimät neuleet, kirjat ja korut – kultasepäntuotteet ovat joulun hittituotteita, luettelee Kurjenoja.

Viimeaikojen lumisateet ja kovat pakkaset ovat kirittäneet talvivaatteiden kauppaa.

– Myös urheiluvälinekauppa on pyörähtänyt hyvin käyntiin. Ennen pakkaisia urheiluvälinekauppiaat odottivat talvea hieman pessimistisesti, mutta talvinen sää on muuttanut tilannetta, Kurjenoja arvioi.

Lapsettomat joulukaupan vetureita

Lapsiperheet yleensä kuluttavat kaikkein eniten jouluna. Tänä vuonna lapsiperheet kuitenkin hieman nipistävät joululahjojen ostosta.

– Toisaalta sitten taas lapsettomat pariskunnat aikovat hieman jopa lisätä kulutustaan. He esimerkiksi laittavat aiempaa enemmän rahaa jouluruokiin, alkoholiin ja joulurekvisiittaan, Kurjenoja tietää.

Veronpalautukset eivät toki kaikilla mene joulukauppaan. Osa myös esimerkiksi maksaa veronpalautuksillaan velkojaan pois. Tai ostaa velalla joulua kotiin.

– Sehän on totta, että suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneet viime aikoina. Sekä julkisen talouden että kaupan kestävän kasvun takia olisi kuitenkin tärkeää, että kuluttajien talous olisi järkevällä pohjalla, Kurjenoja muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.