Mainos

Veronmaksajien Lehtinen: Palkalla saa tulevaisuudessa entistä vähemmän

Alkoholi- ja makeisveron kiristys ei palkansaajan kukkaroa vielä tyhjennä. Veronmaksajain keskusliiton mukaan hallituksen kehysriihen muut päätökset sen sijaan tuntuvat rahapussissa.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on pettynyt hallituksen kehysriihen päätöksiin.

Häntä harmittaa erityisesti hallituksen pitäytyminen työn verotusta kiristävällä linjalla. Sen alentaa hänen mukaansa palkansaajan ostovoimaa ensi vuonnakin.

– Palkansaajien ostovoimanäkymä on näiden päätösten jälkeen ankea palkankorotuksista riippumatta, jos hallitus ei muuta kiristyslinjaansa myöhemmin. Hallitus päätti eilen kaiken kaikkiaan hyvin vähän tavallisten kuluttajien asioista. Oikeastaan juuri mikään ei muuttunut aiempaan verrattuna.

– Saa nähdä millaisia palkkaratkaisuja saadaan aikaiseksi myöhemmin mahdollisesti riitaisena työmarkkinasyksynä, mutta palkankorotukset ovat tuskin niin kovia, että ostovoima nousisi. Sitä mukaa ostovoima painuu ensi vuonna pakkaselle tämän vuoden tapaan. Tavallisen ansiotuloillaan elävän kuluttajan näkymät ovat siis varsin harmaat, Lehtinen summaa.

"Haittojen verottaminen ei haittaa"

Osa veronkiristyksistä suunnataan valmisteveroihin. Se on Lehtisen mielestä oikea painotus.

– Esimerkiksi alkoholin ja tupakan veronkorotuksista voi välttyä käyttämällä vähemmän näitä terveydelle haitallisia tuotteita. Myös sähkönkulutukseen kotitaloudet voivat itse vaikuttaa.

– On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa, Lehtinen korostaa.

"Kotitalousvähennyksen korotus viisas veto"

Kotitalousvähennyksellä on Lehtisen mielestä suuri merkitys harmaan talouden vastaisessa taistelussa. Sen avulla on myös synnytetty kokonaan uusi kotitalouspalvelujen toimiala Suomeen.

– Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korottaminen 2 400 euroon on hallitukselta viisas ele. Se on myös myönteinen harmaata taloutta purkava täsmätoimi.

Asuntolainojen korkovähennystä hallitus leikkaa hieman vielä vuonna 2015. Lisäkiristys on Lehtisen mukaan suhteellisen vähäinen. Korkovähennyksellä on kuitenkin edelleen suuri merkitys asuntolainaa tarvitsevien asuntosäästäjien kannalta.

– Korkovähennys edistää tasapuolista ja laajapohjaista omistusasumista Suomessa. Se parantaa asuntovelkaisen asemaa asuntomarkkinoilla suhteessa perintörikkaisiin, sijoittajiin tai muutoin valmiiksi varakkaisiin ihmisiin.

(MTV3)

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 22.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.