Mainos

Veronmaksajat: Veroja kevennettävä pian

Hallitus on luvannut tehdä veronkevennyksiä vaalikauden lopulla. Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että kiihtyvän inflaation takia verotusta olisi kevennettävä heti ensi vuoden alusta.

- Verotuksen keventäminen on 2000-luvulla ollut varsin tepsivä keino yksittäisten kuluttajien ostovoiman tukemiseen. Se on keino, jota kannattaa jatkaa. Heti 2009 vuoden alusta verotusta on kevennettävä, Kurjenoja sanoo.

Kurjenojan mukaan korotustarve noudattelisi samaa linjaa kuin vuodesta 1996 on toteutettu.

- Verotusta on kevennetty tasaisesti, tosin välissä on ollut muutama vuosi, kun verotusta ei ole kevennetty. Kevennys on ollut alle prosenttiyksikön luokkaa.

Kurjenojan mielestä kun verotusta hoidetaan tasaisesti ja järkevästi, päästään jatkossakin hyvään ratkaisuun.

- Verotuksessa on rakenteellisia ongelmia, joita pyritään parantamaan. Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa on tietyillä tulotasoilla aika kireä verotus, ja tämä on nimenomaan rakenteellinen ongelma. Kertarysäksellä ei kuitenkaan voida tehdä suuria muutoksia.

Ihmisten ostovoimaa nakertavat monet eri tekijät, esimerkiksi ruoan hintojen nousu, asuminen, polttoaineiden hinnanousu. Eilen kerrottiin, että sosiaali- ja terveyspuolen maksut nousevat. Samalla inflaatio on kiihtyvää.

Kurjenojan mielestä on tärkeää, että ihmisten ostovoimaa parannetaan.

- On tärkeää, että ihmisillä on rahaa, millä ostaa, esimerkiksi ruokaa.

Tänä vuonna verotus ei kevene, joten palkansaajien ostovoima on inflaation ja palkkakehityksen varassa.

- Tänä vuonna ennustusten mukaan ansiokehitys on korkeaa, yli viisi prosenttia. Jos inflaatio on reippaasti kiihtyvää, noin 3 prosenttia, ei ostovoimaa paljon jää, huomauttaa Kurjenoja.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.