Mainos

Veronmaksajat: Kehyspäätös heikentää kuluttajien ostovoimaa

Veronmaksajain keskusliitto laskee hallituksen kehyspäätöksen heikentävän kuluttajien ostovoimaa.

Liiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että ansiotulojen verotuksen tiukennus syö käteen jäävän rahan määrää.

– Ensi vuonna valtiovarainministeriö ennustaa, että sekä ansiotaso että hinnat molemmat nousevat 2,5 prosenttia. Silloinhan ostovoima pysyisi ennallaan. Verotus ansiotuloista on kuitenkin näillä näkymin ensi vuonna kiristymässä. Verotuksen kiristäminen vie laskelmiemme mukaan ostovoiman 0,8 prosentin miinukselle ensi vuonna, Lehtinen perustelee.

Lehtisen mukaan valtiovarainministeriön suhdannenäkymä on säilynyt hyvin samankaltaisena kuin jo viime syksynä. Tavallisen kansalaisen ostovoimaa katsottaessa näkymä on kuitenkin hieman synkentynyt inflaatioennusteen takia.

– Valtiovarainministeriö on nostanut inflaatioennustetta puoli prosenttiyksikköä eli ostovoima kehittyy ensi vuonna vielä vähän heikommin kuin aiemmin arvioitiin

Verotulojen kasvuksi on arvioitu vajaa neljä prosenttia kehyskaudella. Verotuloja saadaan muun muassa alkoholin ja tupakan verotuksen kiristämisellä.

– Onhan tässä pitkä rivi kiristyksiä, joista arvioidaan saatavan enemmän tai vähemmän verotulojakin lisää. Ennen kaikkea näitä on valmisteverotuspuolella. Alkoholi, tupakka, virvoitusjuomavero, makeisvero, liikenteen polttoaineet nousevat hieman ja sähkön verotus. Sitä kautta tulee muutama sata miljoonaa euroa lisätuottoja myös tämän arvion mukaan, Lehtinen listaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.