Mainos

Veronmaksajat budjetista: Työn verotusta ei saa jatkossakaan kiristää

Työn verotusta ensi vuonna uhannut kiristyminen torjutaan budjettiriihen ratkaisuilla käytännössä kokonaan, arvioi Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Lehtinen pitää hallituksen budjettiriihen talous- ja verolinjauksia suhdannetilanteeseen sopivana kokonaisuutena ja pohjana tuleville ratkaisuille.

- Esimerkiksi keskituloisen 3 012 euroa ansaitsevan veroprosentti muuttuisi tämän vuoden 29,5 prosentista vain prosenttiyksikön kymmenyksen 29,6 prosenttiin.

- Tärkeää on, että hallitus pitää myös jatkossa tinkimättä kiinni siitä, että työn verotus ei kiristy vaalikauden aikana.

Lehtinen peräänkuuluttaa lisäksi hallitukselta valmiutta tuloverotuksen keventämiseen myöhemmin tehtävillä päätöksillä, mikäli työmarkkinoilta löytyy sopivasti palkkamalttia.

Itseaiheutettu taantuma uhkana

Valtiontalouden tasapainottamisessa edetään vuonna 2012 Lehtisen mielestä sopivasti. Talouden kehitykseen liittyy kuitenkin poikkeuksellista epävarmuutta.

- Talouspolitiikan on oltava epävarmassa tilanteessa kasvuhakuista. Tätä pidemmälle viedyllä kiristämisellä ensi vuonna vain lisättäisiin riskiä itse aiheutetusta taantumasta.

- Hallitus jättää talouspolitiikkaan sopivasti pelivaraa, mikä mahdollistaa reagoinnin tulevina vuosina tarpeen mukaan.

Veronkiristyksistä suuri osa suunnataan valmisteveroihin, mikä on Lehtisen mielestä oikea painotus. Esimerkiksi alkoholin, tupakan ja makeisten veronkorotuksista voi välttyä käyttämällä vähemmän näitä terveydelle haitallisia tuotteita.

- Kun tässä vaikeassa tilanteessa on päädytty myös valitettaviin veronkiristyksiin, on pienempi paha kiristää haittoihin kohdistuvia veroja kuin esimerkiksi työn verotusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.