Mainos

Veronmaksajain Lehtinen: Budjettiehdotus leikkaa ostovoimaa

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen verolinjaa yllätyksettömänä. Ehdotus noudattaa pitkälle hallituksen jo keväällä kehysriihessään tekemiä linjauksia.

Ehdotuksen suurin ongelma on Lehtisen mukaan ansiotulojen verotuksen kiristäminen ensi vuonna. Lehtinen pitää ratkaisua huonona sekä suhdannepoliittisesti että käynnistyvän työmarkkinakierroksen kannalta.

– Nyt pitäisi löytää veromaltin ja palkkamaltin hyvä yhdistelmä, millä ylläpidettäisiin ostovoimaa ja estettäisiin ansiotulojen verotuksen kiristyminen. Ostovoima on nyt menossa miinukselle ja tässä suhdannetilanteessa se on kyllä myrkkyä, Lehtinen kritisoi.

Muilta osin Lehtinen suhtautuu ymmärtäväisesti budjettiehdotuksessa esitettyihin veron kiristyksiin.

– Monet valmisteveroihin kohdistuvat kiristykset, kuten alkoholivero, tupakkavero, sähköverokin, niitä kyllä ymmärrän tässä tiukassa taloustilanteessa. Ne ovat mielestäni oikea kohde.

Veromuutosten hintavaikutuksia

Hinnan korotus

Koskenkorva-pullo 0,5 l

1,00 €

Viinipullo 8,50 €

0,45 €

Oluttölkki 0,91 €

0,10 €

Tupakka-aski 5,50 €

0,40 €

Polttonesteet /18 000 km ajava bensa-autoilija

30 €/vuosi

Sähkö /75 m2 kerrostaloasunto

10 €/vuosi

Sähkö /sähkölämmitteinen pientalo

50 €/vuosi

Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

13 euron viinapullo on kallistumassa eurolla ja 5,5 euron tupakka-aski 40 sentillä. 8,5 euron viinipulloon on tulossa lisää hintaa arviolta 45 senttiä. 90 senttiä maksava oluttölkki on puolestaan kallistumassa 10 senttiä. Sähkön veronkiristyksen hintavaikutuksen arvioidaan olevan 75 neliömetrin kerrostaloasunnossa 10 euroa vuodessa.

Lehtinen siunaa myös VM:n ehdotuksen melko suuren budjettialijäämän.

– Kun kansantalous voi näin huonosti, niin finanssipolitiikkaa ei kannata liikaa kiristää eli budjettia leikata liikaa. Minä kannan huolta vain siitä, että päästään tästä taantumasta yli ja uudelleen nousuun.

Siinä Lehtinen pitää ratkaisevana veromaltin ja palkkamaltin yhdistelmää. Budjettiehdotuksen ansioverolinjauksilla näin ei Lehtisen mukaan kuitenkaan käy.

– Tällä hetkellä ennustetaan, että ansiot ja hinnat nousevat noin kaksi prosenttia, mikä tarkoittaa, että reaalitulot pysyvät ennallaan. Nyt kun verotus on kiristymässä, ostovoima alenee näillä näkymin melkein prosentilla, Lehtinen pahoittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.