Mainos

Veronmaksajain keskusliitto kiittelee veroratkaisuja

Keskipalkkainen suomalainen hyötyy ensi vuoden verohelpotuksista vajaat 200 markkaa kuukaudessa. Laskelma on tehty Veronmaksajain keskusliitossa, jossa hallituksen päätösten katsotaan viimeinkin tuovan valoa veropolitiikkaan. Liiton toimitusjohtaja Heikki J. Perälä vaatii myös kuntia keventämään asukkaidensa verotaakkaa.

Perälä kiittelee hallituksen uusia veropäätöksiä. Hän katsoo valitun linjauksen mahdollistavan verojen keventämisen niin, että kolmessa vuodessa päästään vuoden 1991 verotasoon. Perälän mukaan veronalennukset ovat myös sen verran suuria, että ne vahvistavat uskoa talouden tulevaisuuteen ja piristävät kotimarkkinoita.

Keskipalkkainen ansaitsee noin 11 300 markkaa kuukaudessa tai noin 140 000 markkaa vuodessa. Laskelmassa on otettu mukaan vain tulevat verohelpotukset.

Perheiden rahapussiin parhaimmillaan tuhatlappunen

Veronmaksajien etujärjestössä on myös laskettu, miten verohelpotukset helpottavat erilaisten esimerkkiperheiden ja yksittäisten palkansaajien elämää. Lapsiperheissä molemmat vanhemmat käyvät töissä.

Kaksilapsisen teollisuustyöntekijäperheen veroprosentti laskee tämän vuoden 33:sta 31,4 prosenttiin. Kuukaudessa perheen käteen jäävä rahamäärä lisääntyy lähes 730 markalla. Perheen veronalainen tulo on noin 255 000 markkaa vuodessa.

Toimihenkilöperheessä verotettavaa tuloa lasketaan olevan lähes 316 000 markkaa. Kuukaudessa kulutettavaksi tai säästettäväksi jää 830 markkaa enemmän kuin nyt. Ensi vuonna perheen veroprosentti on 34,4 prosenttia. Vähennys nykyisestä on 1,7 prosenttiyksikköä.

Esimerkkiperheistä suurimpaan hyötyyn pääsee akateeminen perhe, jonka käteen jää noin 1 180 markkaa enemmän kuin nyt. Perheen veroprosentti kevenee samalla 1,7:llä 40,5 prosenttiin. Perheen verotettavan tulon lasketaan olevan noin 470 000 markkaa.

Yksinelävien palkkapussit lihoavat

Yksin elävän teollisuustyöntekijän oletetaan kokoavan vuoden aikana työstään noin 145 500 markkaa. Kun samalla veroprosentti laskee 34,5:stä 32,9 prosenttiin, käteen jäävä rahasumma kohoaa kuukaudessa noin 415 markkaan.

Hänen akateemisesti koulutettu ystävänsä maksaa ensi vuonna veroja 42,8 prosentin mukaan. Vähennys on 1,6 prosenttiyksikköä. Oletettuine palkankorotuksineen akateemisen yksineläjän käteen jää vajaat 690 markkaa enemmän kuin nyt. Verotettavien vuosiansioiden lasketaan olevan vajaat 286 000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.