Mainos

Veronkiertosotkut jatkuvat Ruotsissa

Ruotsalaisministerien komeroista on löytynyt uusia luurankoja. Borg on maksanut siivousavusta että lapsenvahtimisesta pimeästi.

Valtionvarainministeri Anders Borg on tunnustanut maksaneensa siivousavusta pimeästi.

Borg on tänään kertonut ostaneensa vuosina 1997-1999 siivouspalveluja kerran kuussa ja jättäneensä ilmoittamatta palkkatiedot verottajalle.

- Olen toiminut väärin. Olen ostanut palveluja tavalla, jota minun ei olisi pitänyt tehdä, Borg myöntää ja kertoo samojen siivoojien tehneen töitä myös naapurustossa. Tästä olisi voinut päätellä, että siivoojien tulot ylittivät rajan, jonka jälkeen niistä tulee ilmoittaa verottajalle.

Valtionvarainministeri Borgin epäillään maksaneen pimeitä palkkoja myös perheen lapsenvahdeille. Borgin aiempi lastenhoitaja on väittänyt, että Borg oli maksanut hänelle palkan suoraan käteen pimeästi.

Aftonbladetin haastattelema 23-vuotias nainen kertoi, että hän oli 90-luvun lopulla kaitsenut Borgin perheen poikaa muutaman tunnin ajan pari kertaa viikossa. Palkka oli 50 kruunua (5,5 euroa) tunnissa ja se maksettiin pimeästi.

Naisen mukaan palkkaa kertyi yli 10 000 kruunua vuodessa. Säännösten mukaan työn teettäjän on maksettava normaalit työnantaja- ja sosiaalimaksut, kun palkkio ylittää 10 000 kruunua (1100 euroa) vuodessa.

Borg sanoi Aftonbladet-lehdessä, että hän uskoo noudattaneensa verotussääntöjä. Tänään iltapäivällä hän sitten tunnusti maksaneensa perheen talon siivoamisesta pimeästi.

Aiemmin kaksi ministeriä on joutunut jättämään hallituspaikkansa. Kulttuuriministeri Cecilia Stregö Chilo erosi eilen tv-lupamaksujen laiminlyönneistä ja pimeiden palkkojen maksamisesta lapsenvahdeille nousseen kohun takia ja kauppaministeri Maria Borelius lauantaina taloussotkujen vuoksi.

Reinfeldt puolustaa jälleen ministereitään

Ruotsin uusi pääministeri Fredrik Reinfeldt ei pidä ministeriensä tekemiä rikkeitä vakavina. Reinfeldt sanoo, että hän luottaa täysin sekä valtiovarainministeri Borgiin että siirtolaisministeri Tobias Billströmiin.

Tänään kävi ilmi, että Borg oli maksanut pimeästi kotinsa siivouspalveluista 1990-luvun loppupuolella. Jo pitkään on ollut tiedossa, että Billström jätti tietoisesti tv-lupamaksunsa maksamatta kymmenen vuoden ajan.

Reinfeldt sanoo, ettei pimeän siivousavun käyttö ole kovinkaan vakava rikkomus.

- Kyse ei ole niin vakavasta asiasta, että ministerin uskottavuus olisi vaakalaudalla, pääministeri sanoo.

Billström vakuutti päivällä, ettei hän aio erota hallituksesta. Hän on myös tehnyt ilmoituksen omistamastaan televisiosta ja aikoo vastedes maksaa myös tv-lupansa.

Reinfeldt oli huolissaan ministereihinsä kohdistuvasta ajojahdista.

- Uskon, että meidän on seurattava tarkkaan meneillään olevia asioita. Olen nähnyt tämän kaltaisia ajojahteja aiemminkin, hän huomauttaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.