Veron korotus palveluleikkauksia mieluisampi

Kuntalaisten mukaan terveydenhuollossa, päivähoidossa ja vanhustenhuollossa ei ole enää yhtään tinkimisen varaa.

Kuntalaiset ovat valmiita maksamaan enemmän veroa, jos niistä saatava tulo "korvamerkitään" ja käytetään esimerkiksi terveyspalveluihin. Yli 80 prosenttia katsoo, että on parempi korottaa veroja kuin karsia palveluja. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kansalaisten ja kunnanisien mielipiteitä kuntapalveluista ja -taloudesta.

Tutkimus tehtiin viime syyskuussa, ja siinä haastateltiin tuhat ihmistä. Samantyyppisiä tutkimuksia on tehty vuodesta 1992 lähtien. Tutkimusyksikönjohtaja Juhani Pehkonen sanoo, että tässäkin tutkimuksessa vahvistuu vanha suuntaus: säästäminen saa jo riittää.

Kuntalaiset katsovat, että esimerkiksi terveydenhuollossa, päivähoidossa ja vanhustenhuollossa ei ole enää yhtään tinkimisen varaa. 80 prosenttia vastaajista piti hyvinvointiyhteiskuntaa oleellisena turvaverkkona ja välttämättömyytenä, jota ilman ihmiset joutuisivat heitteille.

Työttömyys pelottaa

Ihmisiä pelottaa myös työttömyys ja taloudellinen epävarmuus. Tämä pelko yhdistää kuntalaiset ja kunnanjohtajat. Kuntalaisista 56 prosenttia on huolissaan työpaikan pysyvyydestä ja rahan riittämisestä. Lähes saman verran - 55 prosenttia - tutkimukseen vastanneista kunnanjohtajista kantaa huolta talousvaikeuksista. Kunnanjohtajien ykkösmurhe oli kuitenkin asukkaiden poismuutto ja väestön väheneminen.

Tutkimuksesta käy ilmi myös iän vaikutus pelkoihin ja huolenaiheisiin. Rikollisuuden ja huumeongelmien pelko kasvaa selvästi iän myötä. Nuorimmista vastaajista noin joka neljäs pitää rikollisuuden kasvua huolen aiheena, mutta vanhemmissa ikäryhmissä jo kaksi kolmesta kantaa huolta samasta asiasta.

Tutkimuksessa kysyttiin nyt ensimmäisen kerran ihmisten käsityksiä EU:n laajenemisen vaikutuksista kotikuntaan. Vastaajista 55 prosenttia uskoi, että EU helpottaa työvoiman saantia ja parantaa oman maakunnan vetovoimaa matkailukohteena. Kielteisenä nähtiin maatalouden ja maahanmuuttajien ongelmat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat