Mainos

Veromuutos ohjaa rikittömään bensaan

Suomen suurimmat huoltoasemaketjut siirtyvät todennäköisesti kokonaan rikittömääm bensaan jo syyskuun alussa.

Rikitöntä polttoainetta saa syyskuun alussa koko Suomessa. Myynnissä voi tosin edelleen olla runsasrikkisempää bensiiniä tai dieseliä, koska rikittömiin siirtyminen on pakollista vasta vuonna 2009.

Rikittömän bensan myynti kuitenkin kannattaa, sillä syyskuun alussa tulee voimaan polttoaineen valmisteveron muutos. Veron porrastusta muutetaan siten, että litrasta rikitöntä bensiiniä tai dieseliä joutuu maksamaan veroa noin 2,6 senttiä vähemmän kuin rikkipitoisemmasta.

Muutoksen taustalla on EU:n laatudirektiivi, jonka mukaan rikitöntä polttoainetta on oltava saatavilla koko maassa vuoden 2005 alusta lähtien. Runsasrikkisempääkin bensaa ja dieseliä saa edelleen myydä.

Ei juuri vaikutusta verotuloihin

Suomessa verotuksen muutoksella pyritään kuitenkin siihen, että huoltoasemilla olisi lähinnä rikitöntä polttoainetta, eikä useamman laatuisia polttoaineita samaan aikaan.

- Valtion tuloihin veron porrastuksen muutos ei vaikuta merkittävästi. Verotulot tosin saattaisivat jopa kasvaa, jos rikkipitoisempaa polttoainetta myytäisiin edelleen paljon. Se ei kuitenkaan ole todennäköistä, finanssisihteeri Petri Malinen valtiovarainministeriöstä kertoo.

Myös Suomen suurimmat huoltoasemaketjut luultavasti siirtyvät kokonaan rikittömiin jo syyskuun alussa. Öljyalan keskusliitto nimittäin vetosi jo lakimuutoksen kehittelyvaiheessa valtioneuvostoon sen puolesta, että rikittömiin polttoaineisiin siirryttäisiin kerralla eikä vaiheittain.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.