Mainos

Verojen kevennystahti huolestuttaa

Verojen alennus ja väestön vanheneminen lisäävät paineita julkisen talouden tasapainossa.

Valtiovarainministeriössä kansantalousosaston ylijohtajana aloittava Jukka Pekkarinen varoittaa, että tuloverojen keventäminen ei voi enää jatkua nykyisellä tahdilla.

- Siihen on se yksinkertainen syy, että julkisen talouden tasapainossa ei ole enää pelivaraa. Tästä eteenpäin on pidettävä visusti huolta siitä, että tätä tasapainoa ei päästetä tästä eteenpäin heikkenemään, Pekkarinen sanoo.

Vanhasen ja Lipposen hallitukset ovat alentaneet tuloveroja jo yli kymmenen vuotta. Pekkarinen muistuttaa, että tästä eteenpäin isot veronalennukset johtavat palveluiden karsimiseen. Hänen mukaansa tuloja eli veroja ja julkisia menoja on tarkasteltava rinta rinnan.

Väestön ikääntyminen lisää paineita sosiaali- ja terveyspalveluihin, ja samalla palkansaajien määrä vähenee.

Työllisyydessä hyvä kehitys

Valoa Pekkarinen näkee työllisyyden yllättävän hyvässä kehityksessä syksyn aikana. Erityisesti iäkkäämmät työntekijät pysyvät nyt pitempään työelämässä.

- Työllisyys kasvaa useilla tuhansilla kuukaudesta toiseen ja mikä ilahduttavinta, ikääntyneet työntekijät näyttävät nyt pysyvän entistä pitempään työelämässä. Työllisyyden kasvu tulee nimenomaan ikääntyneiden työllisyysasteen paranemisesta, hän lisää.

Verouudistus valmistelussa

Pekkarinen valmistelee valtiovarainministeriössä verouudistusta, jonka yhtenä pyrkimyksenä on lisätä kuntien valtaa verotuksessa. Verotusoikeuden siirtäminen valtiolta kunnille on saanut alusta alkaen kovaa kritiikkiä.

Veromaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan kunnallisveroprosentin nostaminen kunnissa syö helposti palkansaajien saaman verotuksen kevennyksen.

- Siksi olenkin kovin huolissani siitä, että kunnille annettaisiin kovin paljon päätäntävaltaa verotuksen kokonaistasosta, hän sanoo.

Veronmaksajien etujärjestön huoli kumpuaa tilastoista. Joka neljäs kunta on nostamassa kunnallisveroaan ja veronkiristyksestä hakevat apua talousongelmiinsa etupäässä pienet kunnat.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.