Mainos

Verohallinto tekee organisaatiomuutoksia

Joitain pienimpiä verohallinnon yksiköitä saatetaan joutua lakkauttamaan kokonaan. Veropalvelut ovat myös pikku hiljaa valuneet internettiin. Nykyisin netistä voi jo saada helposti esimerkiksi uuden verokortin.

Verohallinto aikoo joustavoittaa verotusta lähivuosina niin, että esimerkiksi henkilöverotus voidaan tehdä missä päin maata tahansa verovelvollisen kotikunnasta välittämättä.

- Verovelvolliset muuttavat kasvukeskuksiin, mutta meidän työntekijämme eivät ole muuttaneet samaa tahtia perässä. Koska emme halua pakkosiirtää työntekijöitä, siirrämme töitä, linjaa Verohallituksen tuore pääjohtaja Mirjami Laitinen.

Töitä siirrettiin koeluontoisesti jo viime vuonna, kun 150 000 vantaalaisen henkilöverotus hoidettiin muualla maassa. Pääjohtajan toiveissa on saada lainsäädäntö muutamassa vuodessa sellaiseen kuosiin, että verotuksen toimivaltarajoja on purettu reilusti. Tämä on mahdollista, kun verohallitus ja verovirastot on yhdistetty yhdeksi viranomaiseksi, joka kantaa nimeä verohallinto. Sen toiminta-alue on koko maa.

- Toivottavasti joskus vuonna 2010 tai 2011 olemme siinä tilanteessa, Laitinen sanoo.

Organisaatiota rukataan kohti isompia yksiköitä jo nyt. Esimerkiksi pohjoisen verovirastoista Oulu-Kainuu ja Lappi yhdistyvät. Lisäksi kaksi vastaavaa yhdistymistä on vireillä.

Väki vähenee eläköitymällä

Tuottavuustavoitteet painavat tiukasti myös verohallintoa. Henkilöstö kutistuu lähivuosina nykyisestä noin 6000 työntekijästä runsaan sadan henkilön vuosivauhtia, mutta luonnollisen poistuman kautta.

Laitisen mukaan irtisanomisiin ei ole tarvetta ja rekrytointivaraakin "toivottavasti löytyy". Henkilöstön kanssa kitkaa aiheuttanee lähinnä se, että organisaation kaikkein pienimpien yksiköiden jatko voi olla vaakalaudalla.

- Tässä nyt parhaillaan selvitetään, kuinka paljon pieniä muutaman hengen yksiköitä ylipäätään on ja millaisia, Laitinen sanoo.

Keskushallinnossa ei ole tarkkaa tietoa pikkuyksiköistä, koska alueelliset verovirastot ovat itse vastanneet paikallisorganisaatioistaan.

Nettipalvelut lisääntyvät

Veropalvelut ovat pikku hiljaa valuneet nettiin. Tätä nykyä netistä voi jo saada helposti vaikkapa uuden verokortin.

- Puolitoista miljoonaa ihmistä muuttaa verokorttinsa joka vuosi, mutta vain runsas kymmenesosa tekee sen netissä.

Esitäytetyn veroilmoituksen Laitinen kokee toimivaksi järjestelmäksi, eikä siihen ole lähivuosina tulossa isoja muutoksia. Jatkossa verottaja tosin kerää yhä enemmän tietoja valmiiksi veroilmoitukseen.

Nykyään esimerkiksi osakekaupoista syntynyt myyntivoitto tulee verottajan tietoon verovelvollisten ilmoituksen kautta. Laitisen mukaan tavoitteena on, että keväästä 2009 alkaen myyntivoitto olisi laskettu valmiiksi ainakin osassa veroehdotuksia.

Muutakin uutta on luvassa: ensi keväänä verovelvolliset voivat tehdä esimerkiksi matkakuluihin muutoksia suoraan internetissä. Uutisiin uudesta verotilistä, joka siirtäisi verot ja mätkyt historiaan, on suhtauduttava vielä varovasti.

- Verotili on tulossa vasta yrityksille, ja niillekin arviolta 3-5 vuoden päästä, Laitinen toppuuttelee. Laitisen mukaan henkilöverotuksen osalta asiaa on turha vielä tässä vaiheessa visioida sen pidemmälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.