Mainos

Veroale myös moottoripyörille

Autovero on alemassa myös moottoripyöriltä.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietinnön paljon puhutusta autoverolain uudistuksesta. Hallituksen esityksestä poiketen mietinnössä alennetaan myös uusien moottoripyörien ja ns. citypakettiautojen verotasoa. Alennus tehdään samoin kuin uusien henkilöautojen.

Hallituksen esityksen olennaisemmat linjaukset ja eurooppaoikeudelliset tarkennukset valiokunta on pääosin säilyttänyt. Uusien ja vuoden 2002 jälkeen valmistettujen, sittemmin käytettyinä tuotujen henkilöautojen osalta siirrytään nykyisestä tuontihintaan perustuvasta verotuksesta yleiseen kuluttajahintaan perustuvaan verotukseen. Arvo määritellään yleisen hintatason perusteella. Lakia on tarkoitus soveltaa hallituksen esityksen tapaan takautuvasti vuoden 2003 alusta lukien. Myös verotaso on tarkoitus säilyttää hallituksen esityksen mukaisena moottoripyöriä ja citypakettiautoja lukuun ottamatta.

Tuontihintaan perustuvan verojärjestelmän piiriin jää edelleen osa ajoneuvokannasta, tärkeimpänä ryhmänä pakettiautot. Niihin liittyviä kysymyksiä pidettiin niin moniulotteisina, ettei niitä voitu käsitellä tässä yhteydessä. Myös muutto- sekä museo- ja harrasteautojen verotuksen selvittely siirtyy tuonnemmaksi. Valiokunta esittää, että autoveroa koskeva jatkovalmistelu aloitettaisiin mahdollisimman nopeasti. Valiokunta muutti perusteellisesti lain yleistä kirjoitustapaa ja sääntelyn tarkkuustasoa. Niin sanottua mallinnettua arvonmääritystä koskevia säännöksiä ei oteta lakiin, vaan niitä käytetään apuna hallinnollisessa työssä. Tällä pyritään tekemään autoverolaista kuluttajan kannalta ymmärrettävämpi ja selkeämpi. Hallituksen esityksestä puuttuneet yksityiskohtaiset perustelut valiokunta kirjoitti itse.

Valiokunnan mietintöön jätettiin vain yksi vastalause kristillisdemokraateilta. Heidän mielestään nykyään käytetyn auton määrittelyssä sovellettu kuuden kuukauden raja olisi pitänyt poistaa saman tien, eikä vasta vuoden 2004 alusta, kuten mietinnössä ehdotetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.