Verkkovaalit vielä utopiaa

Internetin kautta tapahtuva vaali ei vielä vähään aikaan tarjoa todellista vaihtoehtoa perinteiselle uurnavaalille. Tähän tulokseen päätyvät Jyväskylän yliopiston tutkijat, jotka ovat selvittäneet verkkovaalien mahdollisuuksia ja rajoituksia Internetin aikakaudella.

Kauppatieteiden maisteri Mika Karhulahden ja filosofian maisteri, insinööri Jarno Laineen tutkimus julkaistiin tiistaina vain www-muodossa Internetissä ja sen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö. Tutkijat ovat koonneet aineistonsa verkkovaalitoimintaan liittyvistä järjestelmistä eri puolilta maailmaa. Tutkimuskohde oli kaiken aikaa liikkeessä, mutta ainakaan toistaiseksi missään ei ollut käytössä järjestelmää, joka olisi vetänyt vertoja perinteiselle vaalille. Suureksi ongelmaksi tutkijat havaitsivat ylipäänsä Internetiin pääsyn, jota ei vielä pitkään aikaan voida taata kaikille. Verkkoon pääsyn ongelmaan voisi Karhulahden mielestä hakea ratkaisua yleisistä kirjastoista tai kouluista, joissa on laitteita ja yhteyksiä, mutta ei välttämättä henkilökuntaa uusien Internetin käyttäjien opastukseen. Tutkijat näkevät, että periaatteessa verkko tarjoaa erilaisille ihmisryhmille mahdollisuuden käyttää äänioikeuttaan uudella tavalla.

Internetin merkitys politiikassa kasvaa

Internetillä on väistämättä kasvava merkitys myös politiikan saralla. Verkon käytön kustannukset ovat kuitenkin verkkoon pääsyn ohella toinen ratkaisematon pulma. Raha ja sen puute luovat eriarvoisuutta Internetissäkin sekä äänestäjille että vaaleissa ehdolla oleville. Poliitikkojen verkkosivuja arvioidessaan Karhulahti ja Laine huomasivat, että parhaat www-sivut olivat niillä ehdokkailla, joilla oli eniten rahaa maksaa niiden tekemisestä. -Tässä törmätään siihen, ovatko ehdokkaatkaan keskenään tasa-arvoisessa asemassa, Karhulahti pohtii. Kotimaiset tulokset eivät ainakaan toistaiseksi viittaa siihen, että verkko lisäisi ihmisten äänestysintoa. Viime eduskuntavaalien alla Keski-Suomessa toteutettuun virtuaalivaalikokeiluun osallistui murto-osa äänestykseen oikeutetuista. Myös tulos poikkesi huimasti todellisen vaalin tuloksesta, ja verkkovaalia pyrittiin myös käyttämään väärin. -Ennen kuin verkosta voi tulla varteenotettava vaihtoehto, käyttäjän tunnistamisen on oltava aukotonta. Sähköinen henkilötunnus antaa siihen mahdollisuuden, mutta se on vasta harvoilla käytössä, Karhulahti toteaa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat