Verkkouutiset: KGB myönsi suursumman rahaa supon päällikölle 70-luvulla

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB myönsi vanhan asiakirjan mukaan suursumman rahaa suojelupoliisin päällikölle vuonna 1973, kertoo Verkkouutiset.

Lehti on käynyt läpi KGB:n arkistonhoitajan Vasili Mitrohinin Britanniassa julkistetun arkiston KGB:n ulkomaantiedustelusta 1972-84.  

Arkistosta löytyneen asiakirjan mukaan KGB:n ulkomaantiedustelu oli pitkään kiinnostunut peitenimi "Maurista". Tämä vieraili Neuvostoliitossa vuonna 1972 ja suostui yhteistyöhön neuvostotiedustelun kanssa Nato-maiden Suomessa tapahtuvan tiedustelutoiminnan paljastamiseksi.  

Seuraavana vuonna "Mauri" liitettiin KGB:n ulkomaantiedustelun agentiksi ja hänelle myönnettiin 150000 markkaa, asiakirjassa seisoo. Ostovoimaltaan summa vastaa noin 168000:ta euroa nykyrahassa.  

Verkkouutisten mukaan tiedot täsmäävät suojelupoliisin päällikkönä 1972-78 toimineeseen Arvo Penttiin.  

Supon historiikin kirjoittanut professori Kimmo Rentola arvioi Verkkouutisille, että Pentti ei toteuttanut KGB-papereissa esitettyjä lupauksia, vaan suojelupoliisin peruslinja suhteessa Neuvostoliittoon säilyi.  

– Vaikka venäläisten muotoilusta täytyy riisua tavanomainen liioittelu, Pentti meni lupailuissaan selvästi liian pitkälle, Kimmo Rentola sanoo.  

Suuri rahasumma kummastuttaa tutkijaa.  

– Paljoksuisin rahasummaa. Normaalisti KGB oli huono maksaja.  
Hän arvioi, että summa on mahdollisesti myönnetty ja nostettu KGB:n kassasta, mutta suuri osa siitä on valunut korruption takia muualle kuin Suomeen.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja