Mainos

Verkkorasismiin halutaan puuttua tehokkaammin

Verkossa ilmenevään rasismiin halutaan puuttua nykyistä tehokkaammin keinoin. Ongelmaa pyritään lievittämään kehittämällä lainsäädäntöä ja lisäämällä nuorten verkkokasvatusta.

Helsingissä kokoonnuttiin tänään keskustelemaan nettirasismin hillinnästä. Asiantuntijoiden mukaan rasismista on tullut yhä poliittisempaa.

- Rasismilla tehdään politiikkaa tällä hetkellä pelottelemalla ihmisiä ja korostamalla maahanmuuttajaongelmia, tähän pitää vastata fiksusti ja faktoilla, toteaa rasismin vastaisen järjestön ENAR-Suomen puheenjohtaja Ali Qassim.

Poliisille verkon rasistinen materiaali ja kovat äänenpainot eivät ole uusi ilmiö.

- Poliisissa havaittiin jo 90-luvulla, että netissä asiat sanotaan toisin kuin kasvotusten. Törkeät tapaukset on helppo tunnistaa, mutta lievemmissä tapauksissa tulee vaikeuksia, kertoo poliisitarkastaja Timo Laine.

Yhteisöpalveluissa rasistista sisältöä hillitsee se, että palveluissa esiinnytään monesti omalla nimellä tai kuvalla. Pienissä nuorten suosimissa yhteisöissä valvonta onkin pitkälti sitoutuneiden käyttäjien vastuulla.

- Ylläpitäjille on helppo raportoida, vaikka ei tietäisikään, täyttääkö tapaus rikoksen tunnusmerkistöä, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön projektisuunnittelija Satu Kanninen.

Oikeusministeriö on pyytänyt eri tahoilta kannanottoja siitä, miten tapauksiin pystyttäisiin puuttumaan nykyistä paremmin lainsäädännöllä. Lakiuudistus yritetään saada hallituksen käsittelyyn ensi syksynä.

Katso Ville Juutilaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.