Mainos

Verkkoon pääsee tulevaisuudessa entistä nopeammin

EU investoi 18 miljoonaa euroa tutkimukseen, jolla kehitetään uutta 4G-mobiiliverkkojen tekniikkaa. Rahoituksen on tarkoitus alkaa vuonna 2010.

Nykyään meillä on käytössä mobiili laajakaista, mutta nyt markkinoilla kehitetään jo hyvää vauhtia 4G-tekniikkaa. Entä mitä 4G-tekniikan kehittyminen tarkoittaa tavallisen ihmisen näkökulmasta, viestintäverkon asiantuntija Klaus Nieminen?

- Tekniikka paranee eli käytännössä verkkojen nopeudet nousevat ja käyttö sujuvoituu huomattavasti. Tämä on merkittävä etu meille kaikille, Nieminen sanoo.

Nopeus tuleekin kasvamaan huimasti, sillä 4G-mobiiliverkkojen tekniikan on tarkoitus kasvattaa mobiilin internetin nopeuden jopa satakertaiseksi nykyisiin 3G-verkkoihin verrattuna. 4G-mobiiliverkon tekniikka mahdollistaa myös online-palvelujen käyttämisen, kuten korkealaatuisen TV- tai videokuvan katsomisen.

- Uudella tekniikalla pyritään siihen, että TV-kuva saadaan entistä paremmaksi, Nieminen selventää.

Ratkaisuihin menee vielä vuosia

Entä milloin me tavalliset kuluttajat mahdamme saada 4G-verkon tarjoamat nopeat edut käyttöömme?

- Nyt ollaan siinä vaiheessa, että eri foorumit ovat tekemässä ehdotuksia ratkaisuistaan Kansainväliselle televiestinnän unionille. Tässä käydään kovaa vääntöä siitä, mitkä ratkaisut lopulta pääsevät 4G-perheen alle.

Nyt EU:lta rahoitusta saava tutkimus koskee tietyn tekniikan, tässä tapauksessa LTE Advanced -tekniikan, kehittämistä. LTE Advanced -tekniikka on 3 GPP:n ehdotus 4G-ratkaisuksi.

- Menee varmasti ainakin viitisen vuotta, että saadaan kaupallisesti käytössä olevia ratkaisuja. Tämä on pitkän linjan työtä, sanoo Nieminen.

Euroopassa LTE-tekniikkaa testataan parhaillaan Suomessa, Saksassa, Norjassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Verkkoasiantuntija Nieminen pitää EU:n panostusta ultranopeaan mobiili-internetiin odotetun suuruisena.

- Tuskin voidaan puhua mistään massiivisesta rahasta siinä mielessä, koska toimijat ovat suuria mobiilioperaattoreita ja suuria laitevalmistajia, jotka itsekin satsaavat tähän merkittäviä määriä rahaa. Tietysti EU:n summa edistää ja auttaa mobiiliverkon kehitystä, toteaa Nieminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.