Mainos

Verkkomadon vaikutukset jäänevät vähäisiksi

Viestintäviraston mukaan Lovsan-haittaohjelman hyökkäys ei ole aiheuttanut ongelmia tietoliikenneverkoissa Suomessa. Verkkomadon synnyttämä ylimääräinen liikenne oli kovin vähäistä. Tietokoneita saastuttanut verkkomato aktivoi hyökkäysmekanisminsa viime yönä.

Tietoturva-asiantuntija Jani Arnell Viestintävirastosta kertoo, että suomalaiset teleoperaattorit aloittivat ajoissa varotoimet, suodatukset ja rajoittivat tietokoneviruksen aiheuttamaa liikennettä tietoverkoissa. Näyttää siltä, että verkkomadon hyökkäys kuivuu kokoon.

Lovsanin tarkoituksena oli tukkia Microsoftin internet-palvelu yhteydenottopyynnöillä. Yritys kuitenkin epäonnistui, sillä Microsoft poisti kyseisen sivuston. Lovsanin lähettämä roskaposti ei siis päädy minnekään.

Saastuneet tietokoneet puhdistettava


Suomessa arviolta 5000-10000 tietokonetta ehti saada virustartunnan. Mato oli ohjelmoitu aktivoitumaan 16. elokuuta. Suljettuina olleissa koneissa se herää tämän päivämäärän jälkeenkin, kun kone käynnistetään. Haavoittuvia ovat Microsoft Windows NT 4-, 2000-, XP- ja 2003 -käyttöjärjestelmällä varustetut tietojärjestelmät, joita ei ole päivitetty tuoreen tietoturvatiedotteen ohjeita noudattaen.

Arnell arvelee, että jatkossakaan tämä verkkomato ei aiheuta merkittäviä ongelmia. Hän kuitenkin korostaa, että haittaohjelma on syytä poistaa ja tietojärjestelmä päivittää. Tietojärjestelmien ylläpitäjien on korjattava ja puhdistettava saastuneet tietokoneet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.