Mainos

Verkkokaupassa tuhansia huijauksia vuodessa - poliisi ei ehdi puuttumaan

Poliisi pyrkii tiivistämään yhteistyötään verkkokauppojen kanssa, jotta se pystyisi estämään nykyistä paremmin verkkohuijauksia ja varastetun tavaran kauppaa.

Toistaiseksi poliisi on lisännyt sidosryhmäyhteistyötään vain Tori.fi-sivuston kanssa sen suuren koon vuoksi. Viime vuonna sivustolla ilmoitettujen tavaroiden arvo oli 5,9 miljardia euroa.

– Verkkorikollisuus kasvaa samassa suhteessa kuin verkkokaupan kehittyminen, kertoo rikoskomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista.

Poliisin ja verkkokauppojen tiivistyvässä yhteistyössä yritysten on tarkoituksena seuloa epäilyttäviä ilmoituksia oma-aloitteisesti yhä tarkemmin ja viestiä poliisien kanssa yhä aktiivisemmin. Esimerkiksi Tori.fi-sivustolla on poliisin kanssa yksi yhteyshenkilö, jonka kanssa se asioi.  

-Pyrimme laajentamaan toimintaa myös muihin verkkokauppoihin sitä mukaa, kun suuria tekijöitä tulee alalle, Sarani sanoo.  

Petoksia ja varastettua tavaraa  

Verkkokaupassa tapahtuvia huijauksia poliisi huomaa Saranin mukaan muutamia tuhansia vuodessa. Varastetun tavaran kauppa on verkossa yleistä, ja myös järjestäytynyt rikollisuus toimii siellä aktiivisesti. Saranin mukaan järjestäytynyt rikollisuus ei verkkokauppojen alustoilta jää juuri poliisin haaviin, vaikka havaintoja siitä tehdään.

Tori.fi-sivuston kanssa samaan konserniin kuuluvan norjalaisen Finn.no-verkkokaupan petostorjuntajohtajan Geir Petter Gjefsenin mukaan poliisilla on erityisiä ongelmia seurata ulkomailta tulevia rikoksia. Ennen siirtymistään yksityiselle sektorille Gjefsen työskenteli Norjan poliisissa 13 vuotta.  

– Poliisilla ei ole kovin hyviä keinoja ratkaista rikoksia, jotka tapahtuvat rajojen takaa. Kun todisteet johtavat ulkomaille, tutkintaa ei yleensä jatketa.  

Sarani myöntää, että poliisilla on ollut ongelmia tarttua verkkohuijauksiin.  

– Pieniä petosrikoksia tapahtuu niin paljon, että poliisi ei ole ehtinyt tutkia niitä kaikkia, Sarani kertoo.  

Huijaukset tunnistettavia

Gjefsenin mukaan verkkoyritysten on suhteellisen helppoa tarttua petostapauksiin. Petoksesta jää verkkoon elektroninen jälki, ja petoksen uhrilla on useimmiten halu tarttua ongelmaan.  

– Varastetun tavaran huomaaminen on hankalampaa.

Varastettua tavaraa yritykset pystyvät seulomaan sivustoltaan esimerkiksi tarkastamalla ilmoitukset etukäteen. Jos myyjä ilmoittelee säännöllisesti pelkistä älypuhelimista, voi yritys ilmoittaa epäilyistä poliisille.

Tori.fi-sivuston huijausten torjunnasta vastaava Antti Lehto arvioi, että alle promille sivuston ilmoituksista on epäilyttäviä ja jää seulaan. Sivustolla on kuukausittain hieman alle 700000 ilmoitusta.

Huuto.net-sivustolla verkkokaupan väärinkäytösten kerrotaan vähentyneen hieman aiemmasta. Syynä on se, että asiakkaat saavat halutessaan tunnistautua ilmaiseksi verkkopankkitunnuksien avulla ja jättää palautetta myyjästä ja ostajasta.  

– Myös me viestimme oma-aloitteisesti poliisille huomattuamme väärinkäytöksistä. Sivustolle jätetään viikossa keskimäärin 700000-800000 ilmoitusta. Viranomaisten puolelta otetaan epäilyttävien kohteiden vuoksi yhteyttä yhdestä viiteen kertaan viikossa, asiakaspäällikkö Tapio Luoto huuto.net-sivustolta kertoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.