Mainos

Verkkohyökkäys voi sotkea myös Yhdysvaltain presidentinvaaleja: "En yllättyisi mitenkään"

1:59

Eilen illalla alkaneen massiivisen internetin palvelunestohyökkäyksen tekijästä ei ole spekulaatioita enempää tietoa. Moni taho on suunnannut katseensa Venäjälle.

Suomalainen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kuitenkin rauhoittelee tilannetta.

– Eilinen hyökkäys herätti välittömästi spekulaatioita tekijöistä ja muun muassa Venäjälle päin on kovasti osoiteltu sormella, mutta tosiasia on, että me emme kuitenkaan tiedä mistä hyökkäys tuli.

F-Securen tutkimusjohtajana työskentelevä Hyppönen sanoo MTV Uutisten haastattelussa, ettei kuitenkaan yllättyisi, mikäli vastaavanlainen hyökkäys nähtäisiin tulevien Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä vaalipäivänä.

– Meillä ei ole mitään tietoa siitä, että tämä hyökkäys liityisi Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, mutta en olisi mitenkään yllättynyt, jos parin viikon päästä vaalipäivänä jotain samantyyppistä nähtäisiin, Hyppönen jatkaa.

Luottamus vaalijärjestelmään vaarassa?

Palvelunestohyökkäyksessä kaapatut tietokoneet luovat automaattisesti keinotekoista tietoliikennettä ja ruuhkauttavat verkkopalveluita. Liian suuri hetkellinen kuormitus johtaa palveluiden kaatumiseen, jolloin käyttäjä ei pysty palvelua käyttämään.

Yhdysvaltain presidentinvaalijärjestelmiin hakkerit tuskin pääsisivät murtautumaan, mutta vastaavanlainen suurhyökkäys haittaisi varmasti vaalien järjestämistä ja saattaisi aiheuttaa epäluottamusta ja spekulaatioita vaalien oikeellisuudesta.

– Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on teknisesti hyvin hajautettu, eli vaaleja ei pysty hakkeroimaan. Kaikkia järjestelmiä ei pysty kaatamaan yhtä aikaa tai vaalitulosta väärentämään. Se mikä kyllä on tehtävissä on se, että heikennetään ihmisten luottamusta vaalijärjestelmään, ja sekin saattaa jo riittää, Hyppönen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.