Veritimanteilla traaginen historia – valitse timanttisi eettisesti

Kiisteltyjä veritimantteja ei toivoisi kutsuttavan naisen parhaiksi ystäviksi.

Sodan rahoittamiseksi myydyt timantit eli veritimantit ovat kautta aikoja herättäneet keskustelua. Suomalaiset timantit ovat kaukana näistä konfliktitimanteista.

Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kari A. Kinnunen kertoi Helmelle timanttien verisestä historiasta ja siitä, kuinka kuluttaja voi pyrkiä tänä päivänä tekemään eettisen valinnan valitessaan timanttia esimerkiksi vihkisormukseensa.

Mitä ovat veritimantit?

Sota-alueilta löydettyjä timantteja, joita kaupataan konfliktien rahoittamiseksi, kutsutaan veritimanteiksi. Kyseenalaisista syistä kaupatut timantit ovat aiheuttaneet kiivaita keskusteluja ja toimineet useiden elokuvien ja kirjojen inspiraation lähteenä. Timanttien eettisyys onkin noussut aikoinaan puheenaiheeksi juuri veritimanttien vuoksi.

– Vaatimus timanttien eettisyydestä on ollut seurausta Keski-Afrikan maiden sotien rikollisesta rahoituksesta timanttikaupalla. Termi veritimantti tuli käyttöön tässä yhteydessä, Kinnunen tarkentaa.

Kimberleyn prosessi

Jotta veritimantteja ei enää olisi, rikollisen timanttikaupan ehkäisemiseksi luotiin kansainvälistä raakatimanttikauppaa ohjaava säännöstö, joka tunnetaan nimellä Kimberleyn prosessi. Tarkoituksena on estää se, ettei sotia olisi enää mahdollista rahoittaa timanteilla.

Vuonna 2003 aloitettu Kimberleyn prosessi tarkoittaa käytännössä timanttien löytöpaikan varmistamista ja niiden pakkaamista sinetöidysti. Siten voidaan kieltäytyä käyttämästä konfliktialueilta tulevia timantteja.

– Kimberleyn prosessissa vaaditaan jokaiselle myytävälle raakatimanttierälle tarkkaan dokumentoitu kuljetusketju kaivoksesta tai huuhtomosta aina lopulliselle timanttikorun ostajalle saakka, Kinnunen kertoo.

Periaatteessa käytäntö toimii nykyään ja se on lähes lopettanut Keski-Afrikan pimeän timanttikaupan. Tosin Zimbabwen timantit ovat yhä kansainvälisen timanttikaupan erityisessä tarkkailussa.

– Timanttikorun ostaja ei kuitenkaan vieläkään voi olla täysin varma korunsa yksittäisen timantin todellisesta historiasta, eikä edes alkuperämaasta, Kinnunen muistuttaa.

Suomalainen timantti on eettinen valinta

Vielä tänä päivänä timantit suomalaisten koruihin tuodaan ulkomailta. Suomi on kuitenkin timantinetsinnän kannalta yksi mielenkiintoisimmista uusista kohteista. Vaikka tähän mennessä Suomesta löytyneet timantit ovatkin olleet pikkuruisia, tulevaisuudessa saattaa olla mahdollista saada omaan sormukseensa kotimainen kivi.

Kun Suomessa saadaan oma timantintuotanto ja hiomotoiminta vähitellen käyntiin, voi ostaja lopulta olla varma timanttinsa alkuperästä. Suomalaiset timantit tulevat siis olemaan turvallisia valita, jos eettisyys mietityttää.

– Suomalaisen timantin rikastamisessa ei myöskään tulla käyttämään myrkyllisiä kemikaaleja. Siinäkin mielessä suomalainen timantti olisi eettinen valinta, Kinnunen kertoo.

Suomessa myös timanttien rikastamisen aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Kinnusen mukaan suomalaisten timanttien louhinnan aiheuttamat ympäristöhaitat olisivat lähinnä maisemallisia. Myös vesistöt saattaisivat samentua kivipölystä lievästi ajoittain.

– Lahtojoen timanttiesiintymä on tällä hetkellä ympäristövaikutusten arviointivaiheessa, jossa näitä esiin mahdollisesti nousevia haittoja selvitetään huolellisesti ennen kaivostoiminnan aloittamista, Kinnunen tarkentaa.

MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja