Mainos

Verisiä hyökkäyksiä shiioja vastaan Bagdadissa

Hyökkäyksissä on menehtynyt lähes 30 ihmistä. Iskut tehtiin shiiamuslimeille tärkeän Ashura-juhlan aikana.

Tärkeää uskonnollista juhlaansa viettävät shiiamuslimit joutuivat tänään useiden hyökkäysten kohteeksi Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Kolmeen moskeijaan ja yhteen kahvilaan tehdyissä iskuissa kuoli eri tietojen mukaan lähes 30 ihmistä. Tuhoisin isku tehtiin Bagdadin lounaisosassa sijaitsevassa moskeijassa, kun ihmisjoukon keskelle kävellyt itsemurhapommittaja laukaisi räjähdevyönsä. Räjähdyksessä sai surmansa ainakin 17 ihmistä ja yli 20 haavoittui.

Hieman myöhemmin toisen shiiamuslimien moskeijan luona vartijat havaitsivat kaksi itsemurhaiskua suunnittelevaa miestä ja avasivat tulen heitä kohti. Toinen ehti kuitenkin laukaista räjähteensä ja onnistui ilmeisesti surmaamaan itsensä lisäksi myös kaksi muuta ihmistä.

Kolmannen iskun kohteena oli ilmeisesti shiia-alueella sijaitseva poliisiasema, jota yritettiin ampua kranaatilla tai raketilla. Ammus kuitenkin räjähti läheisen kahvilan edustalla surmaten kolme ihmistä, joista yksi oli lapsi.

Illalla Bagdadissa tehtiin vielä kolmas pommi-isku moskeijaa vastaan. Sairaalalähteen mukaan ainakin seitsemän ihmistä sai surmansa ja kymmenen haavoittui, kun autopommi räjähti Bagdadin eteläpuolella sijaitsevan moskeijan tuntumassa.

Iskut tehtiin muslimien pyhäpäivänä samaan aikaan kun shiiamuslimit valmistautuvat Ashura-juhlansa huipennukseen. Juhlassa muistetaan 1300 vuotta sitten taistelussa surmattua imaami Husseinia, profeetta Muhammedin lapsenlasta. Tuhannet shiiat marssivat tänään Bagdadin kaduilla juhlan johdosta.

Viime vuonna verilöyly

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Saddam Husseinin hallinnon kaatumisen jälkeen vietetty juhla muuttui varsinaiseksi verilöylyksi, kun Bagdadissa ja shiiamuslimien pyhässä kaupungissa Kerbalassa tehdyissä iskuissa kuoli tuolloin yli 170 ihmistä.

Bagdadin iskut tulivat tällä kertaa päivä sen jälkeen kun Irakin vaaliviranomaiset olivat ilmoittaneen shiiamuslimien saaneen niukan enemmistön maan ensimmäisissä monipuoluevaaleissa. Irakin väestöstä enemmistön muodostavat shiiat ovat vaalien myötä nousemassa vallankahvaan vuosikymmeniä jatkuneen syrjimisen jälkeen. Monet shiiamuslimien edustajat ovat kuitenkin sanoneet haluavansa myös vaaleja boikotoineet sunnimuslimit mukaan maan hallintoon.

Myös sotilaita ja poliiseja surmattu

Kuuden irakilaissotilaan ruumiit löydettiin tänään maan pohjoisosasta Samarran kaupungin läheltä. Kapinalliset sieppasivat miehet viikko sitten, armeijan edustaja kertoi. Heidät oli surmattu ampumalla päähän ja rintaan.

Kapinalliset ampuivat lisäksi kaksi voimalaitosta vartioinutta poliisia tänään Samarrassa. Hyökkääjät veivät poliisien aseet ja auton.

Yhdysvaltain armeija puolestaan ilmoitti neljän sotilaansa saaneen surmansa Irakissa eilen ja tänään. Sotilaista kolme oli saanut surmansa pohjoisessa Mosulin kaupungissa tai sen lähistöllä ja yksi Bagdadin lähistöllä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.