Veripalvelun salattu raportti: Konsultti merkitsi joululounaasta työtunteja 5 400 eurolla

Veripalvelun erityistarkastusraportti paljastaa yksityiskohtia kohua aiheuttaneista konsulttihankinnoista. Salattu raportti tuli julkiseksi, kun Helsingin käräjäoikeus päätti rikosjutun asiakirjojen julkisuudesta.

Ulkopuoliset tarkastajat laativat raportin Suomen Punaisen Ristin tilauksesta sen jälkeen, kun 45 minuuttia -ohjelma oli paljastanut hämärät konsulttihankinnat. Raportin myötä sekä Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen että Veripalvelun hallitus saivat potkut.

Tarkastajat selvittivät muun muassa Booz & Co -konsulttiyhtiön työaikakirjausten, laskujen, kalenterimerkintöjen ja henkilöiden haastattelujen avulla, mitä vastinetta Veripalvelu oli saanut rahoilleen. Huomio kiinnittyi vuosiin 2008-2009. Heidän mukaansa noina vuosina laskutetusta konsulttityöstä vain vajaat 40 prosenttia perustui todellisiin tehtyihin tunteihin.

Erikoisin yksityiskohta koskee joululounasta. Konsultti oli kirjannut osallistumisestaan lounaalle kahdeksan työtuntia eli yhden työpäivän verran. Konsultin oman ilmoituksen mukaan hänen kokonaispäivähintansa on noin 5 400 euroa.

Konsultti: Veripalvelu maksoi tuloksista

Avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön syytetty konsultti itse katsoo, että työtuntien laskeminen on lähtökohtaisesti väärin, koska laskutus ei ollut tuntiperusteista. Hänen mukaansa Veripalvelu maksoi tuloksista, ei tunneista.

Rautonen ja konsultti sopivat keskenään vuonna 2005 jatkuvaluonteisesta Program Management -työstä. Sen kuukausiveloitukseksi sovittiin 45 000-55 000 euroa.

Raportti myös vahvisti sen, että konsultin ja Veripalvelun välillä tarjoukset on pääasiallisesti esitetty ja hyväksytty suullisesti. Rautonen päätti hankinnoista yksin. Luottokonsultti oli Rautosen entinen työtoveri.

Hallitukselle kaunisteltu kuva kuluista

Poliisin tutkintapöytäkirjan mukaan Rautonen myös peitteli konsulttikuluja.

Entinen Veripalvelun johtoryhmän jäsen kertoi kuulusteluissa, että Rautonen oli halunnut jättää yhden projektin yhteenvedosta konsulttikulut pois. Tämä yhteenveto esiteltiin eräässä tilaisuudessa Veripalvelun hallitukselle.

– Hallitus ei siis nähnyt koko todellisuutta. Lisäksi saavutetut säästöt kuvattiin suuriksi, vaikka niitä todellisuudessa ei muodostunut, todistaja kertoi.

"Menisi läpi helpommin Tehtaankadulla"

Tarkastuksessa nousi esille sähköpostiviesti, jonka Rautonen oli lähettänyt kollegalleen. Viesti liittyi puitesopimuksen laatimiseen. Se tehtiin Boozin ja Veripalvelun välille tammikuussa 2009, koska sisäinen tarkastaja oli puuttunut sopimuksen puuttumiseen ja hankinnan kilpailuttamatta jättämiseen.

Rautosen ehdotuksesta paperiin lisättiin maininta alennuksesta.

– Se tulisi vielä paremmaksi ja Tehtaankadun helpommin hyväksyttäväksi, jos olisi mahdollista laittaa (..) .lisää yksi virke, joissa todettaisiin jotain tähän tyyliin: "Pääsääntöisesti Booz & Co antaa kulloinkin käytössä olevista konsulttipäivähinnoista Veripalvelulle 20 % alennuksen.", Rautonen kirjoitti SPR:n hankintapäällikölle.

Esitutkinnassa ei löydetty näyttöä siitä, että tällaista alennusta olisi koskaan sovellettu.

SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula kertoi poliisikuulusteluissa, että Rautonen oli jälkikäteen kuvannut alennusta hänelle "historialliseksi" ja osoitukseksi Boozin kantamasta yhteiskuntavastuusta.

Eivät tienneet saaneensa mentorointia

Epäselvän laskutuksen suhteen syytetyt ovat vedonneet siihen, että mukana on ollut johdon sparrausta ja mentorointia. Konsultti nimesi viisi henkilöä, joista neljä kuitenkin totesi tarkastajille, että eivät ole saaneet mentorointia.

– Suoritettujen haastattelujen perusteella henkilöt eivät ole olleet tietoisia siitä, että heidän tapaamisistaan konsultin kanssa on käytetty nimitystä mentorointi tai että he olisivat tapaamiset tällaisiksi käsittäneet, tarkastajat raportoivat.

Konsultti oli tuolloin kuvannut mentorointiaan toteamalla, että "tekemisen kautta siirrettiin osaamista heille".

Syyttäjä ja poliisi: Vahinkoa satojatuhansia euroja

Syntyneestä vahingosta on erilaisia näkemyksiä. Poliisi arvioi esitutkintapöytäkirjassaan, että perusteetonta laskutusta oli ainakin noin 540 000 euroa. Syyttäjä puolestaan viittaa haastehakemuksessa 350 000 euroon.

Se on määrä, jonka Booz on maksanut SPR:lle niiden keskinäisen sopimuksen mukaisesti. Poliisin kuulema SPR:n varapuheenjohtaja Eero Rämö tosin selitti poliisille, että kyse ei ole vahingonkorvauksesta, vaan jonkinlaisesta sovintosummasta.

Kaikkiaan Booz laskutti Veripalvelulta vuosina 2004-2009 noin 3,3 miljoonaa euroa.

Konsultti ja Rautonen kiistävät, että mitään vahinkoa olisi syntynyt. He kiistävät myös rikosepäilyt. Luottamusaseman väärinkäytöstä syytetty Rautonen pitää kiinni näkemyksestään, että konsulttipalvelut ovat mahdollistaneet mittavat säästöt Veripalvelun toiminnassa.

Vastaajat myös arvostelevat loppulausunnoissaan eri tavoin poliisin toimia, muun muassa poliisin yhteistyötä tarkastajien kanssa. SPR:n tilaaman tarkastuksen teki PricewaterhouseCoopers.

Lue myös:

    Uusimmat