Veripalvelun rahankäyttö kiinnostaa viranomaisia

Ylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta sanoo MTV:n uutisille, että 45 minuuttia-ohjelman paljastama SPR:n veripalvelun erikoinen rahankäyttö herättää mielenkiintoa.

- Aiomme katsoa tarkasti tämän ohjelman sisältämät tiedot ja sen jälkeen tarkastelemme onko asiassa syytä toimenpiteisiin myös meidän puoleltamme.

Lausmaa sanoo, että asiaa aletaan tarkastelemaan viipymättä, perjantain aikana.

SPR:n Veripalvelu on maksanut miljoonia euroja yhdelle konsulttiyritykselle ilman kunnollisia sopimuksia ja kilpailuttamista.

Veripalvelu maksoi monikansalliselle Booz & Company -konsulttiyritykselle vuosina 2004-2009 yli 3,3 miljoonaa euroa. Lisäksi 45 minuuttia-ohjelman haltuunsa saamista SPR:n sisäisistä sähköposteista selviää, että sisäinen tarkastaja on moittinut konsulttihankintoja kahdesti, viimeksi viime joulukuussa.

MTV:n uutiset otti yhteyttä asian tiimoilta myös valtakunnansyyttäjän virastoon. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske sanoo, että tutkintapyyntö on mahdollista tehdä myös viraston toimesta, jos näyttää siltä että tutkintaa ei muuten aloiteta.

- Sanoisin, että tässä tapauksessa otaksumme että poliisitutkinta alkaa.

Ainakaan toistaiseksi poliisille ei ole tehty tutkintapyyntöä Veripalvelun rahankäytöstä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei aio viedä tapausta tutkintaan, vaikka veripalveluiden valvonta osaltaan Fimealle kuuluukin. Johtaja Eija Pelkonen tosin toteaa, että julki tulleet asiat ja mahdolliset väärinkäytökset Veripalvelun rahankäytössä on "herättänyt keskustelua."

- Meidän valtuutemme ja vastuumme liittyvät veripalveluiden saatavuuden, laadun ja turvallisuuden valvontaan. Näissä asioissa emme ole huomanneet puutteita.

Lisäksi Fimean Pelkonen toteaa, että kielteisellä julkisuudella voi olla vaikutusta ihmisten verenluovutushalukkuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat