Mainos

Veripalvelun konsulttijutussa toinen rikosepäilty

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan SPR:n Veripalvelun johtajaa koskevassa poliisitutkinnassa on myös toinen epäilty.

Kyse on Veripalvelun käyttämästä luottokonsultista. Poliisitutkinnassa selvitetään, onko hän mahdollisesti syyllistynyt avunantoon luottamusaseman väärinkäyttämisessä.

Veripalvelun johtajan Jukka Rautosen osalta poliisi tutkii, onko hän syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön, kun Veripalvelu osti konsulttipalveluja Booz-yritykseltä yli 3,3 miljoonalla eurolla. Töitä ei kilpailutettu eikä projekteista tehty kirjallisia sopimuksia.

Konsultti itse ei halua kommentoida epäilyä. Myös poliisi on vaitonainen.

- Näillä näkymin tiedotamme tutkinnasta vasta, kun se valmistuu. Tavoitteena on saada juttu valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä, kertoo tutkinnanjohtaja Sami Kalliomaa.

Hallitus jatkaa - luottamus arvioidaan myöhemmin

Veripalvelua koskeva tutkinta aloitettiin Helsingin poliisin talousrikosyksikön aloitteesta. SPR ei ole myöskään toistaiseksi esittänyt poliisitutkinnan yhteydessä korvaus- tai rangaistusvaatimuksia.

Järjestö kertoo pohtivansa mahdollisia vaatimuksia sen jälkeen, kun sen oman tarkastusvaliokunnan selvitystyö valmistuu marraskuun puolivälissä.

Veripalvelun hallituksella on ollut jo pitkään tietoa sisäisen tarkastajan konsulttihankintoja koskevista moitteista.

Tarkastaja otti Booz-hankinnat esille jo vuonna 2008, kun hän laati edellisvuotta koskevan tarkastuksen. Vuosien varrella tarkastaja on huomauttanut toistuvasti kilpailutuksen puutteesta, puuttuvista sopimuksista ja epäselvistä laskuista.

Tietoa moitteista on ollut niinikään pääsihteeri Kristiina Kumpulalla.

Veripalvelun hallituksen puheenjohtajan Harri Kainulaisen mukaan hallitus ei ole harkinnut eroamista poliisitutkinnan takia. Hän sanoo odottavansa tarkastusvaliokunnan raporttia ja SPR:n hallituksen jatkotoimia.

Liikanen: Jokainen kivi käännetään

SPR:n puheenjohtaja Erkki Liikanen ei halua tässä vaiheessa arvioida, nauttivatko hallitus ja SPR:n pääsihteeri hänen luottamustaan.

- Kun tarkastusvaliokunnan työ valmistuu, SPR:n hallitus tulee sen pohjalta tekemään johtopäätökset viipymättä.

Liikanen vakuuttaa sähköpostikommentissaan, että asia selvitetään perinpohjaisesti.

- Jokainen kivi tullaan kääntämään. Kaikkiin vaikeisiinkin kysymyksiin tullaan ottamaan kantaa.

Poliisi kuullut henkilökuntaa

Poliisi pyrkii nyt selvittämään perin pohjin muun muassa sen, millaista vastinetta Veripalvelu on saanut konsulttiyritykselle maksetuille rahoille.

Poliisi on kuullut lukuisia Veripalvelun entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Monet ovat käyneet myös SPR:n oman tarkastusvaliokunnan selvittäjien kuultavana.

Henkilökuntaa tilanne on hämmentänyt.

- Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta, joka selviytyy tällaisessakin tilanteessa hyvin. Tietysti näin perusteellinen tutkimus ja monet selvitykset ovat tuoneet hämmennystä. Ihmiset miettivät, mitä oikeastaan on tapahtunut ja mitä asioita selvitetään, kertoo vt. johtaja Kari Aranko.

Arangon mukaan Veripalvelu hoitaa perustehtäväänsä normaaliin tapaan eikä kohulla ole ollut juuri vaikutusta verenluovuttajien määrään.

Rautonen järkyttyi poliisin toiminnasta

Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen oli tutkintavankeudessa yli kaksi viikkoa. Hän on poliisin toiminnasta pöyristynyt. Rautonen ei halunnut haastatteluun, mutta hän välitti viestin avustajansa kautta.

- Kukaan ei ole edes väittänyt, että Jukka Rautonen olisi itse saanut asiassa henkilökohtaista hyötyä. Hänen ainoa motiivinsa on ollut Veripalvelun toiminnan kehittäminen, jossa hän on myös erinomaisesti onnistunut. Rautonen kiistää jyrkästi, että hän olisi syyllistynyt mihinkään väärinkäytöksiin, sanoo asianajaja Petteri Sotamaa.

Rautonen sanoo myös viestissään, että ulkopuolisten palvelujen käyttö on ollut Veripalvelussa täysin avointa.

- Kaikki rahaliikenne ilmenee ilman mitään poikkeuksia Veripalvelun kirjanpidosta, joka on asianmukaisesti tarkastettu, hän viestittää.

Rautonen on edelleen sairaslomalla.

Katso Salla Vuorikosken juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.