Mainos

Veripalvelun johtaja vangittu epäiltynä väärinkäytöksistä

SPR:n Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen on vangittu todennäköisin syin epäiltynä luottamusaseman väärinkäytöstä. Rautonen vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime viikon lauantaina.

Epäily liittyy konsulttipalveluihin, joiden epäselvyyksistä 45 minuuttia -ohjelma kertoi noin kuukausi sitten. Veripalvelu maksoi yli 3,3 miljoonaa euroa Booz-konsulttiyritykselle ilman kunnollisia sopimuksia ja kilpailuttamista.

Rautonen oli itse töissä kyseisessä konsulttiyhtiössä ennen siirtymistään Veripalvelun johtoon.

Helsingin poliisin talous- ja omaisuusrikosyksikkö käynnisti esitutkinnan 24. syyskuuta. Poliisin mukaan se tarkasti ensin 45 minuuttia -ohjelman keskeisten tietojen paikkansapitävyyden ja aloitti tutkinnan sen jälkeen.

Rautonen kiistää epäilyn - jatkaa johtajana

Rautosen avustaja Petteri Sotamaa kommentoi asiaa lyhyesti MTV:n uutisille. Hänen mukaansa Rautonen on järkyttynyt poliisin toimista.

- Hän kiistää jyrkästi, että olisi syyllistynyt mihinkään rikokseen. Hänen mukaansa näissä konsulttipalveluissa ei ole mitään erikoista - ne ovat osa normaalia organisaation kehittämistä. Hän myös korostaa, että kukaan ei ole väittänytkään hänen saaneen mitään henkilökohtaista hyötyä tässä, Sotamaa kertoo.

Rautonen jatkaa edelleen Veripalvelun johdossa. Hän on tosin ollut 45 minuuttia -ohjelman jälkeen sairauslomalla.

- Nämä tiedot eivät oikeastaan vaikuta Rautosen asemaan. SPR:n hallitus on tehnyt päätöksen, että nyt tehdään selvitykset perusteellisesti ja marraskuun puoleenväliin mennessä tehdään asiassa päätöksiä. Tässä noudatetaan sitä periaatetta, että ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan, selvittää SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

SPR: Omat tarkastajat tekevät yhteistyötä poliisin kanssa

Laihon mukaan SPR:n tarkastusvaliokunnan teettämä erityistarkastus jatkuu entiseen malliin. Tarkastajat tekevät kuitenkin yhteistyötä poliisin kanssa.

- Poliisi on ollut meihin yhteydessä. Yhteistyötä tehdään. Nämä ovat kuitenkin erilliset selvitykset eli poliisi tekee nyt poliisivaltuuksilla omia tutkimuksiaan

SPR:n sisäinen tarkastaja oli moittinut konsulttihankintoja kahdesti, viimeksi viime joulukuussa. Järjestö ryhtyi kuitenkin selvittämään asiaa tarkemmin vasta 45 minuuttia -ohjelman jutun jälkeen.

Poliisin mukaan esitutkinta on vasta alussa, mutta se pyritään saamaan päätökseen jo vuodenvaihteeseen mennessä.Syyte asiassa on nostettava 1.12. mennessä.

(MTV3)

Katso Salla Vuorikosken juttu:

Lue myös:

(8.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.