Mainos

Veripalvelun hallituksen puheenjohtaja: Emme ole vastuussa

Veripalvelun hallituksen puheenjohtaja vähättelee hallituksen roolia konsulttihankintojen valvonnassa. Puheenjohtaja Harri Kainulaisen mukaan hallitus ei ole ollut vastuussa johtaja Jukka Rautosen valvomisesta, vaan vastuu on SPR:n hallituksella ja pääsihteeri Kristiina Kumpulalla.

SPR:n sisäinen tarkastaja nosti Rautosen konsulttihankintojen epäselvyydet esille toistuvasti. Esimerkiksi viime joulukuussa tarkastajan moitteet menivät sähköpostitse myös Kumpulan ja Kainulaisen tietoon. Rautosen omat selitykset kuitenkin riittivät tuolloinkin eikä asiassa käynnistetty laajempia selvityksiä.

Kainulainen viittaa Veripalvelua koskevaan asetukseen, jonka mukaan Veripalvelun hallituksen tehtävänä on "valvoa operatiivisen toiminnan turvallisuutta ja tuloksellisuutta".

Konsulttihankintojen valvominen ei mielestänne kuulu tähän vastuualueeseen?

- Se on sitten veteen piirretty viiva. Asiassa kannattaa kääntyä SPR:n pääsihteerin ja hallituksen puoleen, Kainulainen toteaa.

Kainulainen ei halua kommentoida, onko hallitus harkinnut eroavansa Rautosen konsulttitutkinnan takia.

- Emme ole nyt kokoontuneetkaan enkä halua kommentoida asiaa millään tavalla.

Onko hallitus omasta mielestänne toiminut asiassa riittävällä huolellisuudella?

- On, Kainulainen sanoo.

Kainulainen täydentää vielä myöhemmin tekstiviestitse, että hallitus ei ole tiennyt konsulttivalinnoista silloin, kun Veripalvelun johto on ne tehnyt.

Järjestön epäselvät vastuurakenteet ovat konsulttisotkun myötä kovissa muutospaineissa. SPR:n hallitus totesi eilen muun muassa, että se tehostaa järjestön talouden valvontaa.

Pääsihteeri Kumpula: SPR:n hallitus luottaa minuun

Pääsihteeri Kristiina Kumpula ei ota selkeää kantaa Kainulaisen näkemykseen valvontavastuusta. Vastaus on ympäripyöreä.

- Kaikilla toimijoilla on tässä oma vastuunsa ja SPR tietysti vastaa viime kädessä koko organisaatiosta.

Kumpula on haluton arvioimaan omaa onnistumistaan Rautosen valvonnassa.

- Totean vain, että SPR:n hallitus on antanut minun toiminnalleni täyden luottamuksen.

Kun esimerkiksi viime joulukuussa saitte sähköpostia, jossa sisäinen tarkastaja nosti epäselvyydet esille, miksi ette päättänyt selvittää asiaa silloin perinpohjaisesti?

- En halua kommentoida tätä.

Kumpulan mukaan SPR ottaa sotkusta opikseen.

- Tämä on ollut iso prosessi. Asia on vakava, koska olemme riippuvaisia lahjoittajista ja tukijoista. Tässä on ollut monta vaihetta ja onhan tämä selvästi meille oppimisen paikka, Kumpula toteaa.

Liikanen ei kommentoi hallituksen asemaa

SPR:n hallitus ei kommentoinut eilisen kokouksen jälkeen Veripalvelun hallituksen asemaa. Epäselväksi jäi, annettiinko hallitukselle luottamus vai palataanko asiaan vielä myöhemmin.

Puheenjohtaja Erkki Liikanen ilmoitti SPR:n viestinnän välityksellä tänään, että hän ei enää tällä viikolla kommentoi SPR:n asioita.

Erikoiseksi tilanteen tekee sekin, että Veripalvelun hallituksen puheenjohtaja Kainulainen istuu myös SPR:n hallituksessa.

Viestintäpäällikkö Hannu-Pekka Laihon mukaan Kainulainen oli eilen mukana SPR:n hallituksen kokouksessa, mutta oli poissa kokouksesta aika ajoin tarkastusraportin käsittelyn aikana.

Katso Jussi Erosen juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.