Mainos

Veripalvelu varautuu verenluovutuskiellolla Länsi-Niilin virukseen

Punaisen Ristin Veripalvelu julistaa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa matkustaneille henkilöille Suomessa kuukauden verenluovutuskiellon. Syynä on Pohjois-Amerikassa puhkeamassa oleva virusepidemia.

Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa matkustaneet henkilöt eivät saa maanantaista lähtien luovuttaa verta, ennen kuin heidän matkansa päättymisestä on kulunut kuukausi. Syynä on niin sanottu Länsi-Niilin virus.

Verenluovutuskielto on voimassa siihen saakka, kunnes virusepidemia laantuu. Kuukauden kielto tarkoittaa sitä, että mainituilla alueilla matkustanut henkilö saa luovuttaa verta vasta, kun matkan päättymisestä on kulunut 30 vuorokautta.

Suomessa ei ole todettu yhtään Länsi-Niilin virustartuntaa. Nykyään ihmiset kuitenkin matkustelevat paljon, ja Veripalvelun mukaan on teoriassa mahdollista, että Pohjois-Amerikan matkalla saa Länsi-Niilin virustartunnan.

Punaisen Ristin Veripalvelusta korostetaan, että luovutettavan veren pitää varmasti olla turvallista. Siksi verenluovuttajat valitaan tiukkojen kriteerien perusteella: verta ei saa luovuttaa sellainen henkilö, joka on saattanut altistua veriteitse tarttuville taudeille.

Virus leviää hyttysen välityksellä

Ugandassa vuonna 1937 löydetty virus on ajoittain aiheuttanut vaihtelevan laajuisia epidemioita Afrikassa, Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Länsi-Niilin virusta esiintyy ensisijaisesti linnuissa, joilta se voi hyttysten pistojen kautta siirtyä ihmiseen. Epidemia puhkeaa kesällä kun hyttyset, muuttolinnut ja ihmiset ovat kontaktissa ja laantuu talveksi hyttysten hävittyä.

Suurin osa tartunnan saaneista ihmisistä on oireettomia, mutta noin 10-20 prosenttia saa lievän flunssan kaltaisia oireita: lämpöä, ihottumaa, suurentuneita imusolmukkeita ja kurkkukipua. Keskimäärin joka 150. tartunnan saanut sairastuu aivokuumeeseen, johon voi jopa menehtyä.

Vuosi sitten laaja epidemia

Länsi-Niilin virus aiheutti viime kesänä Pohjois-Amerikassa mantereenlaajuisen epidemian. Yhdysvalloissa rekisteröitiin tuolloin Länsi-Niilin virus -infektio yli 4 000 ihmisellä.

Länsi-Niilin virusta on Pohjois-Amerikassa löydetty taas tänä kesänä linnuilta ja hyttysiltä lähes kaikissa niissä osavaltioissa, joissa tautia esiintyi viime vuonna. Tartunta on jo löydetty myös muutamalta ihmiseltä. Yhdysvalloissa onkin nyt varauduttu uuteen epidemia-aaltoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.