Mainos

Verinen valtasota repii Meksikon pahinta huumekartellia – seuraajaa El Chapolle etsitään asein

Vangitun meksikolaisen huumeparoni Joaquín "El Chapo" Guzmánin siirto Yhdysvaltoihin on laukaissut täysimittaisen sodan alueen huumeherruudesta.

El Chapon nimellä tunnettu Gúzman siirrettiin Meksikosta odottamaan oikeudenkäyntiä Yhdysvaltoihin 19. tammikuuta.

Gúzman hallitsi pelättyä Sinaloan kartellia, jonka miljoonabisneksen uusjakoon liittyvissä väkivaltaisuuksissa on kuollut 45 päivässä jo yli 140 eri huumeklaanien jäsentä. 

Meksikolaisten tiedotusvälineiden mukaan erityisen verinen oli helmikuun toinen viikko. Viranomaisten mukaan väkivallan kiihtymisellä on selvä yhteys Gúzmanin karkottamiseen. Kamppailu johtajuudesta käy kiivaana niin kartellin sisällä kuin sen liepeilläkin.

Taistelevat osapuolet eivät selvillä

Täysin selvää ei kuitenkaan ole, kuka taistelee ja ketä vastaan. El Chapon poikien kerrotaan puolustavan luodein reviiriään entisen vanginvartijan ja nykyisen jengipomo Damaso Lópezin joukkoja vastaan.

Puente Granden vankilassa vartijana ollut López siirtyi järjestäytyneen rikollisuuden isojen poikien liigaan vuonna 2001, kun hän auttoi El Chapoa hänen ensimmäisessä vankilapaossaan. Paon seurauksena López nousi huumeparonin luottomieheksi.

Sinaloan pelätty huumekartelli perustettiin 1989 saman nimisessä maakunnassa. Joaquín Guzmán hallitsi sitä kovin ottein, kunnes hänet saatiin – jälleen – telkien taakse elokuvatyylisessä pidätyksessä tammikuussa 2016 taas uuden vankilapaon jälkeen.

1:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.