Mainos

Verheugen: Irlannin äänestys EU:n laajentumisen pahin uhka

EU:n laajentumiskomissaari Günter Verheugen pitää Irlannin kansanäänestystä vakavana uhkana Euroopan unionin itälaajentumiselle. Verheugenin mukaan kielteinen tulos voisi murentaa merkittävästi EU:n suosiota hakijamaissa.

-Se voi viivästyttää laajentumista huomattavasti, Verheugen sanoi Brysselissä.

Verheugen otti asiaan kantaan STT:n, Ruotsin TT:n ja Itävallan APA:n yhteishaastattelussa.

Irlanti äänestää 19. lokakuuta EU:n Nizzan sopimuksesta, joka sisältää ehdot uusien jäsenmaiden liittymisestä unioniin. Irlanti on ainoa 15 EU-maasta, joka ei ole hyväksynyt sopimusta. Saksalainen Verheugen luonnehti mahdollista ei-tulosta erittäin vaaralliseksi, koska se saattaa heijastua EU:n kannatukseen Keski- ja Itä-Euroopan valtioissa. Verheugenin mukaan ei tiedetä, kuinka kauan unioniin liittyminen saa yhtä voimakkaan tuen kansalaisilta kuin tällä hetkellä.

Kielteinen tulos Irlannissa johtaa Verheugenin mukaan aikatauluongelmaan. Hän pitää epätodennäköisenä, että ennen Brysselin huippukokousta löytyisi korvaava vaihtoehto laajentumisprosessin jatkamiseksi. Huippukokous pidetään 24.-25. lokakuuta.

-On erittäin vaikea kuvitella, että ratkaisu löytyisi 5-6 päivässä, Verheugen sanoi.

Irlanti torjui Nizzan sopimuksen ensimmäisessä kansanäänestyksessä viime vuonna. Tuoreen Irish Times -lehden mielipidetiedustelun mukaan 37 prosenttia äänestäisi nyt sopimuksen puolesta ja 25 prosenttia sitä vastaan. 32 prosenttia ei ole vielä päättänyt kantaansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.