Mainos

Verenvuodatus jatkuu Bagdadissa

Jo viikon jatkuneet levottomuudet Irakissa alkoivat Samarran shiiapyhättöön tehdystä pommi-iskusta. Tiedot väkivaltaisuuksissa kuolleista ovat ristiriitaisia. Bagdadin suurimman ruumishuoneen lähteet kertovat 1300 kuolleesta.

Irakin veriset iskut jatkuvat. Ainakin 20 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun autopommi räjähti aamupäivällä Bagdadin itäosassa Jadidan alueella. Alueella asuu sekä shiioja että sunneja.

Jo aikaisemmin aamulla kahdella bagdadilaisella torilla räjähti pommi. Hyökkäyksissä kuoli kolme ja haavoittui toistakymmentä ihmistä.

Bagdadin ruumishuoneet ääriään myöten täynnä

Bagdadin ruumishuoneet ovat täyttyneet äärilleen ja Washington Post -lehti arvelee verenvuodatuksen olevan paljon kiivaampaa kuin Irakin viranomaiset antavat ymmärtää.

Viranomaiset ovat yrittäneet välittää sellaista kuvaa, että viikon kestäneet levottomuudet olisivat laantumassa. Samarran shiiapyhättöön tehty pommi-isku johti maan ennennäkemättömään tappamisen, pommi-iskujen ja tulitaistelujen kierteeseen.

Washington Postin mukaan Bagdadin suurimman ruumishuoneen lähteet kertovat 1300 kuolleesta Irakissa. Kun lehden toimittajat saapuivat ruumishuoneelle maanantaina, siellä lojui satoja tunnistamattomia ruumiita: verisinä, luotien lävistäminä, puukotettuina, kuristettuina tai muovipusseilla tukehdutettuina. Monilla oli yhä kädet sidottuina.

Irakin viranomaiset kiistävät korkean uhrimäärän. He kertoivat eilen uutistoimisto Reutersin mukaan, että pyhättöiskun jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on kuollut 379 ihmistä ja haavoittunut 458.

Tunnistetuista väkivallan uhreista moni oli aiemmin ilmoitettu siepatuksi. Sieppaajien oli useimmissa tapauksissa kerrottu kuuluvan Muqtada al-Sadrin mustapukuisiin joukkoihin, Mahdi-armeijaan.

Eräs mies kertoi Washington Postille serkustaan:

- Kun hän palasi kotiin iltarukouksesta, Mahdi-armeija tunkeutui hänen taloonsa ja kysyi: "Oletko Khalid, vääräuskoinen sunni?". Kun hän vastasi myöntävästi, hänet vietiin pois.

- Ja täällä ei muka käydä lahkojen sotaa. Miksi sitten anotte tätä? ihmetteli eräs mies Bagdadin ruumishuoneella.

(MTV3-STT-Washington Post, Reuters, TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.