Mainos

Verenvuodatus jatkui palestiinalaisalueilla

Verenvuodatus jatkui Israelin armeijan ja palestiinalaisten välillä "vihan päivänä".

Israelin armeijan ja palestiinalaisten yhteenotoissa arabien asuttamassa Itä-Jerusalemissa, Gazassa ja Länsirannalla on tänään kuollut 10 palestiinalaista ja yli 100 on haavoittunut.

Jerusalemissa Israelin armeija tunkeutui muslimien pyhän al-Aqsan moskeijan alueelle ja hetkeksi myös itse moskeijaan poistaakseen katolta äärijärjestö Hamasin lipun. Jyrkän linjan palestiinalaisjärjestöt olivat jo ennalta julistaneet päivän "vihan päiväksi".

Gazassa arviolta 40 000 palestiinalaista osallistui mielenosoitusmarssille, joka rauhallisen alun jälkeen päättyi kahakkaan israelilaissotilaiden kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi, että Israel ja palestiinalaiset ovat suostuneet lähettämään neuvottelijansa Washingtoniin jatkamaan rauhanneuvotteluja, kunhan yli viikon kestäneet väkivaltaisuudet on saatu loppumaan.

Vihanpito jatkui

Yksi palestiinalainen sai surmansa ja kymmeniä haavoittui Itä-Jerusalemissa, kun Israelin poliisi avasi tulen kohti kiviä heitteleviä palestiinalaisia muslimien perjantairukouksen jälkeen.

Välikohtaus sattui lähellä Leijonaporttia, joka johtaa muslimien Al-Haram al-Sharif -nimellä tuntemaan pyhättöön, jota juutalaiset ja kristityt kutsuvat Temppelivuoreksi. Samalla paikalla neljä palestiinalaista sai surmansa viikko sitten yhteenotossa israelilaispoliisin kanssa.

Poliisi sanoi käyttäneensä kumivaippaisia luoteja jouduttuaan palestiinalaisten kivisateeseen. Silminnäkijöiden mukaan palestiinalaisten itsehallintoviranomaiset ja Israelin poliisi olivat aiemmin päivällä pyrkineet yhteistyössä estämään uudet väkivaltaisuudet viikon kestäneen verenvuodatuksen jälkeen.

Palestiinalaisten johtavan viranomaisen Faisal al-Husseinin kerrottiin muun muassa estäneen satoja palestiinalaisia heittelemästä kiviä moskeija-alueelta kohti Itkumuuria, juutalaisten perinteistä rukouspaikkaa. Itkumuurilla olleet juutalaiset evakuoitiin paikalta, mutta heidän sallittiin palata takaisin sen jälkeen kun yhteenotot olivat loitontuneet Leijonaportin tienoille.

Länsiranta ja Gaza eristettiin

Israelin armeija sulki tänään Jordanjoen länsirannan ja Gazan kaistan palestiinalaisalueet neljän päivän ajaksi. Sulkemisella pyritään estämään palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotot juutalaisten suurimman vuotuisen juhlan Jom Kippurin ajaksi.

Armeijan edustajan mukaan palestiinalaisalueet suljettiin klo 4 aamuyöstä paikallista aikaa. Sulku tarkoittaa sitä, ettei palestiinalaisia päästetä Israelin alueelle. Palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotoissa on runsaan viikon aikana saanut surmansa ainakin 75 ihmistä, suurin osa heistä palestiinalaisia.

Tukimielenosoituksia


Useissa arabimaissa järjestettiin mielenosoituksia tuen ilmauksena palestiinalaisille.

Libanonissa tuhannet palestiinalaispakolaiset osoittivat mieltään eri puolilla maata perjantairukousten jälkeen. Jordaniassa mielenosoittajia vastaan oli määrätty mellakkapoliiseja väkivaltaisuuksien estämiseksi.

Mielenosoituksia, joissa tuomittiin Israelin kovat otteet palestiinalaisia vastaan, oli myös Tukholmassa ja Oslossa. Myös Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa vaadittiin Suomen tukea palestiinalaisille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.