Mainos

Verensiirrot vähentyneet sairaaloissa

Luovutettavan veren tarve on vähentynyt maamme sairaaloissa. SPR:n Veripalvelun mukaan punasoluja käytettiin sairaaloissa viime vuonna kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

SPR:n Veripalvelu keräsi viime vuonna lähes 350 000 pussillista verta. Määrä on 10 000 pussia vähemmän kuin edellisvuonna. Verensiirron sijasta sairaaloissa käytetään yhä useammin kirkkaiksi liuoksiksi kutsuttuja verivalmisteita. Niiden käyttö on halvempaa kuin verensiirron tekeminen.

-Veren tarpeen väheneminen voi johtua leikkausten määrän vähenemisestä, mikä puolestaan johtuu resurssipulasta, arvelee Helsingin yliopiston kirurgisen sairaalan laboratorion osaston ylilääkäri Martti Lalla. Hänen mukaansa verentarvetta vähentää myös nappikirurgia, mikä tarkoittaa tähystysten avulla tehtyjä leikkauksia.

Viime vuonna verta luovutti reilut 200 000 ihmistä. Veripalvelun mukaan luovuttajia tarvitaan tänä vuonna ainakin saman verran. Eniten veripalvelussa tarvitaan yleisimpien veriryhmien verta. Tällaisia ovat A- ja O- veriryhmät. Verenluovutus on Suomessa vapaaehtoista. Luovuttajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt, vähintään 50 kiloa painava ja terve kansalainen. Luovuttajaksi pääsee pohjoismaalainen tai muualta tullut, joka on asunut luovutusta edeltäneen vuoden jossain Pohjoismaassa. Verta voi luovuttaa veripalvelupisteissä ympäri vuoden. Pisteitä on kaikilla keskussairaalapaikkakunnilla. Verta kerätään myös valtakunnallisten kampanjoiden avulla. Niillä saadaan noin 40 prosenttia veripalvelun tarvitsemasta verestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.