Mainos

Verenpainetautiin uusia lääkeitä

Verenpainetaudin hoitoon on luvassa uusia lääkkeitä. Kehitteillä olevat lääkkeet vaikuttavat sydänhormonin tavoin, ja ne ovat siten turvallisempia kuin nykyiset lääkehoidot.

Joka kymmenes suomalainen aikuinen saa kohonneen verenpaineen vuoksi lääkehoitoa. Lääkkeitä markkinoilla on kymmenittäin, mutta silti uusia lääkeaineita etsitään. Professori Heikki Ruskoahon mukaan pitkäkestoisessa lääkehoidossa suurin ongelma on siedettävyys. Tehokkuuden lisäksi täytyy hoidon olla turvallisia.

Tutkijat kehittelevät verenpaineen hoitoon uutta lääkettä, joka vaikuttaa elimistön omien sydänhormonien tavoin.
- Sydämestä erittyvät hormonit alentavat verenpainetta ja lisäävät virtsaneritystä. Niistä voitaisiin saada tehokkaita verenpainelääkkeitä, joilla olisi vähän haittavaikutuksia, toteaa Ruskoaho.

Kehitteillä olevaa lääkettä kokeillaan parastaikaa Japanissa. sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Kokemukset ovat lupaavia. Siihen, että lääkettä aletaan käyttää Suomessa verenpainetaudin hoitoon, menee kuitenkin vielä useita vuosia.

Verenpainetaudin syntymekanismi on edelleen hämärän peitossa. Osasyyksi tiedetään ympäristötekijät, mutta osasyyn uskotaan löytyvän geeneistä. Nyt etsitään geenejä, jotka altistavat kohonneen verenpaineen synnylle.

- Tuntemalla geenit voidaan jatkossa parantaa hoidon tehoa ja tunnistaa ne potilaat, jotka parhaiten hyötyvät lääkehoidosta, maalailee Ruskoaho tulevaa.
(MTV3/Soile Suvanto)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.