Mainos

Verenluovuttajia riittänyt helteestä huolimatta

Verenluovuttajia on riittänyt Veripalvelun toimistoissa helteistä huolimatta. Kuluneen viikon aikana Veripalvelun toimistoissa on luovutettu noin 1 200 pussia päivässä. Normaalilla kesäviikolla pusseja kertyy yhteensä noin 5 000.

Yleensä helteellä verta käydään luovuttamassa normaalia vähemmän, mutta tällä viikolla käynnissä ollut ruusuviikko on lisännyt luovuttajien määrää. Ruusuviikolla jokainen luovuttaja on saanut käynnistään kiitokseksi ruusun.

Helteet aiheuttavat päänvaivaa Veripalvelussa, koska tilatut verituotteet on toimitettava sairaaloihin riittävän viileinä, ja hyvin lämmin sää vaikeuttaa kuljettamista.

- Verilähetysten kanssa pitää näillä helteillä olla tarkkana, etteivät ne pääse lämpenemään liikaa, kertoo Veripalvelun viestintäpäällikkö Jouko Vähäsöyrinki.

Verituotteet kuljetetaan sairaaloihin styroxlaatikoissa, jotka eristävät kylmää ja kuumaa. Heti luovuttamisen jälkeen veripussi jäähdytetään jäähdytyslevyllä, jonka normaali pintalämpötila on tavallinen huoneenlämpö eli noin 22 astetta. Myös näitä levyjä on paikoin jouduttu jäähdyttämään jääkaapeissa.

Vähäsöyrinki muistuttaa, että helteellä verta luovuttavien on syytä pitää erityisen hyvää huolta riittävästä nesteen saannista luovutuksen jälkeen. Juomaksi suositellaan vettä ja mehua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.