Mainos

Verenluovuttajakoirista on jatkuva pula

Yliopistollisessa eläinsairaalassa tarvitaan enemmän verta sairaalan muutettua Viikkiin pari vuotta sitten. Pieneläinsairaala sai aiempaa isomman tehohoitoyksikön, joka on jatkuvasti täynnä potilaita. Myös hevossairaalassa hoidetaan entistä enemmän verta tarvitsevia potilaita.

- Esimerkiksi käärmeenpureman saanut koira tarvitsee joskus verta monena päivänä peräkkäin. Jos se on iso, verivarastot hupenevat merkittävästi jo tämän yhden potilaan hoidossa, Yliopistollisen eläinsairaalan ystävien (YES Ystävät) Pia Jaatinen kertoo.

YES Ystävät tukee veripankkitoimintaa ja avustaa veripankkeja laitteiden hankinnassa.

Koirien veripankki perustettiin vuonna 2000, hevosten pari vuotta myöhemmin. Koirien veripankilla on ollut tähän mennessä 500-600 luovuttajaa, hevosten veripankilla kolmisensataa. Koirien veripankki vastaanotti keskiviikkona tuhannennen verenluovutuksen.

Luovuttajien määrää on hankala laskea, sillä etenkin koirat luovuttavat useita kertoja kerran aloitettuaan. Koira luovuttaa kerralla 450 millilitraa ja hevonen kolme litraa. Luovuttaja saa sankarikoiran tai -hevosen arvonimen ja kunniamerkin. Koira palkitaan kolmen kilon kuivamuonapaketilla ja hevonen rautalisällä.

Luovuttaja on nuori, terve ja sopiva

Luovutukseen voi ilmoittaa terveen 2-7-vuotiaan yli 30-kiloisen koiran, joka on säännöllisesti madotettu, rokotettu ja asunut Suomessa vähintään 12 viime kuukautta. Rodulla ei ole väliä.

Luovutukseen ilmoitetun koiran verinäyte tutkitaan. Luovutuskelpoinen eli DEA 1.1 -negatiivinen veri on noin puolella koirista. Sellaista verta voi antaa kaikille vastaanottajille.

Hevosen sopiva verenluovutusikä on 2-16 vuotta. Muut vaatimukset ovat samat kuin koiralla. Hevonen ei ole saanut saada verensiirtoa tai plasmaa, eikä sillä saa olla veritauteja. Varsonut tamma ei sovellu luovuttajaksi, ei liioin Venäjältä tuotu hevonen.

Hevosilla on viitisenkymmentä veriryhmää ja niillä vielä alaryhmänsä. Luovuttajiksi toivotaan mahdollisimman monen rotuisia hevosia ja poneja, joskin hevoselle voi periaatteessa antaa myös muun kuin oman veriryhmän verta. Verestä erotettua plasmaa saavat muun muassa tehohoidossa olevat pikkuvarsat, jotka kärsivät vasta-ainepuutoksesta.

Haaveena veripankkiambulanssi

YES Ystävät on haaveillut vuosia veripankkiambulanssista, joka voisi kiertää Suomea ja ottaa luovuttajakoiria vastaan muuallakin kuin Helsingissä. Klinikkatasoisessa ambulanssissa olisi eläintenhoitajat, valvontalaitteet luovuttajien seurantaan sekä kylmäsäilytyslaitteet verituotteille.

Jaatinen ei usko unelman toteutuvan kuitenkaan aivan lähivuosina.

- Me olemme saaneet kymmenen toimintavuoden aikana lahjoituksina ehkä satoja tuhansia euroja, esimerkiksi Lastenklinikan kummit 20 miljoonaa euroa, Jaatinen vertaa. Hän huomauttaa, että yksin tekstiviestinumeroitten pitäminen ja hankkiminen maksaa "tuhansia ja tuhansia".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.