Mainos

Verenimijäperhonen yleistyy Suomessa

Kyynelyökkösen imukärsä on tavallista vahvempi ja siinä on väkäset, jotka mahdollistavat ihmisen ihoon kiinnittymisen. Perhonen imee verta muutamia minuutteja.

Verta imevä perhonen kyynelyökkönen on kotiutumassa Suomen luontoon. Lajista on tehty vuoden 2000 jälkeen yli sata havaintoa.

Perhoselle kelpaa myös ihmisveri. Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen ei kuitenkaan usko, että yöaikaan liikkuvasta perhosesta on todellista vaaraa ihmiselle.

- Vaikka se perhonen kykenee imemään ihmisen verta, niin todennäköistä on se, että se ei kuitenkaan ryntää ihmisten iholle. Turha on pelätä sitä, että öisin tämmöinen vaara olisi Suomessa tästä eteenpäin, Nieminen rauhoittelee.

Kyynelyökkösen imukärsä on tavallista vahvempi ja siinä on väkäset, jotka mahdollistavat ihoon kiinnittymisen. Yleensä perhosten imukärsä soveltuu vain veden ja kasvien nesteiden imemiseen.

Suomen Luonto -lehdessä julkaistiin tiettävästi ensimmäinen kuva, jossa kyynelyökkönen imee verta perhostutkijan sormesta.(kts. kuvassa) Kun perhosia ei häiritä, veren imeminen kestää muutamia minuutteja. Imukohtaa särkee seuraavat kaksi-kolme tuntia ja imukohta erottuu vielä seuraavana päivänä aavistuksen turvonneena.

Kyynelyökkösen suomalainen nimi tulee siitä, että lajin on tiedettuy imevän kyyneliä nisäkkäiden silmistä, ja jopa verta näiden ihon läpi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.