Mainos

Veren korkea insuliinipitoisuus saattaa enteillä sydäninfarktia

Veren korkea insuliinipitoisuus saattaa suurentaa sydäninfarktin riskiä. Suomalaistutkimuksen mukaan korkea insuliinitaso on infarktiriskin ennustajana jopa yhtä luotettava kuin kolesteroli. 22 vuoden seurantatutkimus julkaistiin tänään amerikkalaisessa Circulation-lehdessä.

Jokaisen ihmisen veressä on glukoosia polttavaa insuliinia, mutta kuinka paljon, siinä on suuria eroja. Tuoreen tutkimuksen mukaan korkea insuliinitaso saattaa altistaa sydäninfarktille. Kun kuopiolaistutkijat seurasivat 22 vuoden ajan tuhatta tervettä miestä, korkean insuliinitason omaavat saivat infarktin kolme kertaa todennäköisemmin kuin matalan tason omaavat.

Insuliinitaso saattaa olla sydäninfarktin todennäköisyyden ennustajana jopa kolesterolin veroinen. Vaaratekijän seulominen olisi kuitenkin vielä ennenaikaista. Insuliinitaso riippuu osaksi perimästä, mutta sitä voi laskea liikkumalla ja välttämällä rasvoja sekä ylipainoa. Diabeetikoiden insuliinipistokset eivät ole vaaraksi sydämelle.

Insuliinitason ja infarktien yhteyttä on tutkittu vuosikymmeniä. Tulokset ovat olleet osin ristiriitaisia, mutta pitkä seurantatutkimus näyttäisi vahvistavan yhteyden. Nyt useat tutkimusryhmät pohtivat, miksi toisten kudokset ovat herkempiä insuliinille kuin toisten. Vasta tuo tieto avaisi mahdollisuudet uudenlaisiin hoitoihin.
(MTV3/Kirsi-Marja Peräkylä)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.