Mainos

Venus-luotain saapuu määränpäähänsä huomenna

Luotaimen rakentamiseen on osallistunut 25 yritystä ympäri Eurooppaa. Suomalaisista yrityksistä projektissa ovat mukana Patria ja Ilmatieteen laitos.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Venus-avaruusluotain on saapumassa määränpäähänsä. Luotain aloittaa huomenna jarruttamisen siirtyäkseen vähitellen Venus-planeettaa kiertävälle radalle.

Avaruusluotain on ensimmäinen tutkimuslaite, joka kerää kattavaa tietoa Venuksen ilmakehästä. Se lähti matkaan Kazakstanista viime marraskuussa.

Venus Express -luotain tutkii planeettaa kahden Venus-päivän eli 486 Maan päivän ajan. Tavoitteena on saada muun muassa tietoa Venuksen ilmakehän koostumuksesta, pilvistä ja paineesta sen ilmakehän eri osissa.

Venuksen ilmakehä on pääosin hiilidioksidia, ja siellä vallitsee äärimmäinen kasvihuoneilmiö. Ilmiö nostaa planeetan lämpötilan jopa 477 celsiusasteeseen.

Luotaimen rakentamiseen on osallistunut 25 yritystä 14:stä Euroopan maasta. Suomesta projektiin ovat osallistuneet Patria ja Ilmatieteen laitos. Luotaimen sähkönjakelu toimii Patrian teknologialla, ja Ilmatieteen laitos on toimittanut siihen tutkimuslaitteen tietokonejärjestelmän.

Luotaimen kokonaishinta on 220 miljoonaa euroa, johon sisältyy kantoraketit. Kun luotain on tehnyt tehtävänsä, se jää avaruuteen ja tippuu joskus Venuksen pinnalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.