Mainos

Venezuelan parlamenttivaaleissa äänestetään jälleen Chavezista

Venezuela äänestää huomenna maalle uuden parlamentin. Vaalien keskiössä on kuitenkin vain yksi mies: presidentti Hugo Chavez. Vaikkei Chavez ole vaaleissa ehdolla, hänen kasvonsa koristavat vaalimainoksia ja hänen nimensä pyörii ehdokkaiden huulilla.

Chavezia ja hänen sosialistipuoluettaan vastustavan opposition tavoite on selvä. Se yrittää raivata itselleen tilaa parlamenttiin sen verran, ettei Chavez pystyisi läpiviemään lakeja yhtä vaivattomasti kuin tähän asti.

Periaatteessa oppositiolla on vaaleissa vain voitettavaa. Vuonna 2005 oppositio boikotoi parlamenttivaaleja, koska se ei pitänyt uutta sähköistä äänestysjärjestelmää luotettavana. Sittemmin oppositio on katunut päätöstään, sillä Chavezin kannattajat saivat parlamentissa täyden vallan.

Käytännössä opposition pitäisi kuitenkin menestyä vaaleissa niin hyvin, etteivät presidentin tukijat saisi kahta kolmasosaa parlamenttipaikoista. Jos näin käy, Chavez tarvitsee jatkossa myös opposition tuen tärkeiden lakien ja nimitysten läpiviemiseksi.

Ennustusten mukaan Chavez saattaa pitää parlamentin hyppysissään. Opposition lähtökohdatkin ovat epäedulliset, sillä vaalijärjestelmää rukattiin viime vuonna niin, että Chavezin tukialueilla on vaaleissa enemmän painoarvoa.

Tukijoukot maaseudulla

Chavezin kannatus on jäänyt takavuosien huippulukemista ja heiluu nyt 40-50 prosentin luokassa. Tukijoukot löytyvät ennen kaikkea köyhältä maaseudulta.

- En kiellä, etteikö hänellä olisi paljon työtä edessään, sanoo Elizabeth Ascaneo köyhästä Guernasin kaupungista. -Tehtävämme on äänestää sunnuntaina, jotta hän saisi jatkaa työtänsä eteemme.

Chavez on jo vienyt Fidel Castrolle aiemmin kuuluneen tittelin Yhdysvaltojen suurimpana kiusankappaleena Latinalaisessa Amerikassa. Chavezin suurvoitto sunnuntain vaaleissa merkitsisi vanhan linjan jatkumista.

- Jos Chavez jälleen voittaa enemmistön parlamentista, on odotettavissa, että hän radikalisoi ja syventää sosialistista vallankumoustaan kohti Kuuban kaltaista mallia, kirjoittaa Diego Moya-Ocampos IHS Global Insight -järjestöstä.

Se voi tietää esimerkiksi uusia valtiollistamisia muun muassa pankkisektorilla.

(MTV3 - STT - Reuters - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.