Mainos

Venezuelan kansanäänestyksestä odotetaan tiukkaa vääntöä

Jos presidentti Hugo Chavezin ajamat perustuslakimuutokset saavat enemmistön kannatuksen, voi hän jatkaa presidentinvirassa vaikka lopun elämäänsä.

Venezuelassa on alkanut kansanäänestys, jossa päätetään presidentti Hugo Chavezin valtaoikeuksien laajentamisesta.Chavez hakee kansanäänestyksessä tukea muun muassa ehdotukselle, jonka mukaan presidentin virkakausia ei enää rajoitettaisi kahteen.

Presidentti Chavez arvioi itse äänestyksen alla, että hänen ehdotuksensa perustuslain muuttamisesta saa 10 prosenttiyksikön voiton äänestyksessä. Mielipidekyselyjen mukaan äänestyksestä on kuitenkin tulossa erittäin tasavoimainen, minkä pelätään johtavan väkivaltaisiin yhteenottoihin voittajien ja häviäjien kesken

Amerikkalaisvastaisuudestaan tunnettu Chavez uhkasi kansanäänestyksen aattona keskeyttää öljynviennin Yhdysvaltoihin, jos amerikkalaiset sekaantuvat kansanäänestykseen.

- Öljyä ei tipu kenellekään, ja tynnyrin hinta nousee 200 dollariin, hän uhitteli.

Mikäli Chavezin uusi perustuslaki saa enemmistön kannatuksen kansanäänestyksessä, hän voi jatkaa presidentinvirassa lopun elämäänsä. Muutoin Chavezin toimikausi päättyy 2013.

Chavez on asettanut toivonsa siihen, että Venezuelan köyhät - joita on arviolta 80 prosenttia 27-miljoonaisesta väestöstä - antaisivat jälleen kerran hänelle tukensa.

Hallintovirkailija Yelitza Rodriguez, 37, kertoi uutistoimisto Reutersille äänestäneensä perustuslain muutosten puolesta, vaikka vastustaakin presidentin virkakausien lisäämistä.

- Suurin osa uudistuksista hyödyttää kuitenkin kansaa, hän katsoi.

Muiden uudistusten joukossa on muun muassa työpäivän lyhentäminen kahdeksasta tunnista kuuteen ja sosiaalietuuksien laajentaminen koskemaan myös katukauppiaita ja muita epävirallisen sektorin työntekijöitä.

Äänestyksen on määrä päättyä Suomen aikaa kello 22, minkä jälkeen ensimmäisiä tulosarvioita on odotettavissa muutaman tunnin kuluttua.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.