Mainos

Venezuelan Chavez hakee itselleen lisää valtaa

Venezuelassa pidetään huomenna kansanäänestys perustuslakimuutoksista, jotka lisäisivät presidentin valtaoikeuksia ja poistaisivat presidentinkausien rajoittamisen.

Venezuelalaiset päättävät huomenna, haluavatko he antaa presidentilleen lisää valtaoikeuksia. Suosittu Hugo Chavez saattaa kuitenkin hävitä kansanäänestyksen, sillä punnukset kyllä- ja ei-leirien välillä ovat tasassa.

Chavez yrittikin viime metreillä ammentaa tukea vasemmistolaisilta kannattajiltaan uhkailemalla keskeyttää öljynviennin Yhdysvaltoihin. Hänen mukaansa Venezuela kostaa, jos Yhdysvaltain hallitus sekaantuu kansanäänestykseen.

- Yhdysvalloille ei heltiä tippakaan öljyä. Ja jos he haluavat tulla tänne ja viedä öljymme, heitä odottaa satavuotinen sota, Chavez uhitteli sadoilletuhansille kannattajilleen, jotka olivat kokoontuneet pääkaupunkiin Caracasiin kuuntelemaan suosikkiaan.

Venezuela on Etelä-Amerikan suurin öljyntuottaja, ja Yhdysvaltain öljyntuonnista noin 12 prosenttia tulee Venezuelasta.

Kansanäänestyksessä vaaditaan poistamaan perustuslaissa oleva säädös, joka rajoittaa presidentinkaudet kahteen. Tämä avaisi Chavezille mahdollisuuden jatkaa virassa vielä vuoden 2013 jälkeen. Tuolloin hänen on nykyisen perustuslain mukaan aika väistyä.

Presidentti on toistuvasti sanonut haluavansa hallita vuoteen 2050 asti, jos hänellä on edelleen kansan tuki.

Valuuttavaranto presidentin käsiin

Uudistus antaisi hänen käsiinsä myös Venezuelan öljymyynnillä paistuneen ulkomaisen valuuttavarannon. Se vähentäisi myös virallisen työajan kuuteen tuntiin päivässä ja laajentaisi oikeuden sosiaalietuuksiin virallisen työelämän ulkopuolella oleviin, kuten katukauppiaisiin. Hallitus saisi lisäksi oikeuden sensuroida viestimiä poliittisen poikkeustilan aikana.

Chavez on valtakaudellaan rahoittanut laajoja sosiaaliohjelmia, mikä on tehnyt hänestä valtavan suositun Venezuelan köyhän enemmistön keskuudessa. Hänen arvostelijansa kuitenkin syyttävät häntä diktaattorin valtuuksien hakemisesta.

Oppositio on luvannut laajoja mielenosoituksia, jos Chavezin hallitsema vaalikoneisto peukaloi tuloksia. Hallituksen mukaan oppositio valmistautuu joka tapauksessa syyttämään vaalivilpistä, jos tulos on Chavezille suosiollinen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.