Venezuelan asevoimat on pysynyt ainakin toistaiseksi Maduron tukena – oppositiota kuristavat myös monet aseistetut ideologiset ryhmät

Venezuelasta pakoon paremman elämän toivossa - nyt prostituoituna Kolumbiassa 2:41
Monet Venezuelasta paenneet ovat joutuneet seksikaupan uhreiksi naapurimaissa.

Venezuelasta Kolumbiaan on loikannut viikon aikana lähes 600 sotilasta, kertovat Kolumbian viranomaiset. Ainakin toistaiseksi univormusta luopuneita on kuitenkin suhteellisen vähän. 

Venezuelassa toimii useita turvallisuuselimiä, joiden yhteenlaskettu henkilömäärä on satojatuhansia. Ainakin toistaiseksi ne ovat olleet uskollisia Mirafloresin presidentinlinnassa istuvalle Nicolás Madurolle.

Viikko sitten Kolumbian Cúcutassa Venezuelan rajalla valmistauduttiin kuljettamaan hätäapua ruoan ja lääkkeiden puutteesta kärsivään Venezuelaan.

Avustusrekat eivät kuitenkaan päässeet rajasiltoja pidemmälle, vaikka presidentiksi julistautunut Juan Guaidó oli vedonnut Venezuelan asevoimiin avun eteenpäin saattamiseksi.

Kenen puolelle kenraalit siirtyvät?

Tuolloin rajan yli toiseen suuntaan Kolumbian puolelle loikkasi armeijan ja kansalliskaartin jäseniä, mutta ei siinä määrin kuin Guaidó kannattajineen odotti.

Venezuelassa ja sen ulkopuolella odotetaan, kenen taakse iso kenraalikunta lopulta asettuu.

Asevoimilla on Venezuelassa keskeinen asema niin maan taloudessa kuin Maduron tukemisessa – ja myös huume- ja muussa laittomassa kaupassa.

Asevoimiin kuuluu yli 300 000 sotilasta, luvut liikkuvat ja 320 000 ja 365 000 välillä.

Kenraaleja on yli 2000. Määrä on melkoinen, kun vertaa esimerkiksi Yhdysvaltojen asevoimiin, noin 900 kenraalia yli 1,35 miljoonaa sotilasta.

Venezuela on ollut jo vuosia Yhdysvaltain asettamien pakotteiden alaisuudessa. Niinpä se on hankkinut aseistustaan pääasiassa Venäjältä ja Kiinasta miljardien eurojen arvosta.

Kalustoa rapistunut vuosien mittaan

Asevoimien kaluston ja miehistön kunnossa on raporttien mukaan toivomisen varaa.

Arkisten perustarvikkeiden puute tuntuu myös rivisotilaiden kurnivassa vatsassa. Rahan puute näkyy myös raudan ja teräksen puolella. Ilmavoimilla on yhden tiedon mukaan 24 venäläistä Suhoi-hävittäjää, joista neljä on operatiivisessa kunnossa.

Kenraalikunnan suuruuden takia ei voi välttyä ajatukselta, että ainakin osa kaluunoista on ansaittu poliittisista syistä.

Maduron edeltäjä Hugo Chávez politisoi ja ”bolivarianisoi” asevoimat. Syntyi "anti-imperialistinen" siviilien ja asevoimien liitto, jonka myötä asevoimat otettiin mukaan maan sisäiseen kehittämiseen.

Maduron aikana upseereista on tullut entistä keskeisempiä vaikuttajia maassa. Hänen hallituksessaan istuu useita kenraaleja (kuten istuu myös Brasilian laitaoikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron hallituksessa).

Kenraalit vaikuttavat monella talouden alalla

Upseerien kontolla on monia yrityksiä teollisuudessa ja muilla tuotannonaloilla, kuten rakennusbisneksessä, mediassa ja pankkialalla. Upseerit johtavat niin ruoanjakelupalvelua kuin kansallista öljy-yhtiötä PDVSA:ta.

Asevoimien väitetään olevan mukana myös rikollisessa toiminnassa huumekaupasta rahanpesuun, jonka seurauksena sitä kutsutaan jopa mafiavaltioksi.

Asevoimat ei ole niin yhtenäinen, että Maduro voisi luottaa siihen täysin. Guaidó on puhunut heidän armahtamisestaan, jos he hylkäävät Maduron.

Maan asevoimia tutkivan Rocío San Miguelin mukaan armeijan sisällä on kolme vaikuttavaa voimaa.

Avainryhmänä hän pitää kenraalikuntaa. Korkeimmille upseeripaikoille on päässyt vain olemalla aatteellisesti lojaali, ja heillä on vankka ote maan taloudessa.

Toinen ryhmä ovat rivisotilaat ja alemmat upseerit. Kolmanteen ryhmään kuuluvat univormusta eläköityneet upseerit.

Tiedustelu vakoilee armeijan uskollisuutta

Maduro pyrkii ennakoimaan asevoimien sisältä nousevat mahdolliset kapinayritykset vakoilemalla tiedustelupalvelun avulla asevoimia.

Tässä auttavat myös Venezuelassa olevat kuubalaiset sotilaat, joita toimii myös Maduron neuvonantajina.

Voi kuvitella, että tieto valvonnan alla olemisesta ei lisää keskinäistä luottamusta asevoimien sisällä, ja riveissä täytyy olla kyttäämisen ja vainoharhaisuuden henkeä. Jo ennen viime viikkoa univormunsa on jättänyt tuhansia miehiä.

Maduro ei luota asemansa turvaamisessa vain armeijaan.

Poliisin Faes-joukot kulkevat naamioituneina

Yksi bolivariaanisen sosialistisen hallinnon iskunyrkeistä sisäisessä turvallisuudessa ja kriittisten äänien tukahduttamisessa ovat poliisin puolisotilaalliset Faes-joukot (Fuerzas de Acciones Especiales), joiden epäillään tappaneen kymmeniä Maduroa arvostelleita ihmisiä.

Faesiin kuuluu 1500 miestä, he ovat suoraan Madurosta riippuvainen, ideologia on tärkeää joukkojen koulutuksessa, eikä näiden poliisijoukkojen johtajaa tiedetä. Pelotevaikutusta lisää, että he pukeutuvat mustiin univormuihin ja peittävät kasvonsa.

Faesin lisäksi Maduron asiaa valvovat muun muassa kaupungeissa niin kutsutut kollektiivit (colectivos).

Kollektiivit perustettiin Chávezin aikana eräänlaisiksi korttelitoimijoiksi toteuttamaan virallisia avustusohjelmia. Niihin kuuluu tuhansia jäseniä eri puolilla maata. Viime aikoina colectivoja on syytetty kovista otteista Maduron vastustajia kohtaan.

Puolueen ruohonjuuritason yksiköille asekoulutusta

Faesin ja colectivojen lisäksi Maduro nojaa sosialistipuolue PSUV:n ruohonjuuritason ryhmiin, jotka tunnetaan nimellä Unidades de Batalla Bolívar – Chávez (UBCh).

Niihin kuuluu yhteensä noin 14 000 jäsentä. Ne perustettiin 2013 auttamaan jakamaan hallituksen avustuksia sosialistipuolueen jäsenille.

Näille ryhmille annetaan nyt sotilaskoulutusta ja aseita, ja niistä on muodostumassa uusi puolisotilaallinen voima, jota Maduro voi käyttää esimerkiksi mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Maduro on rakentanut ympärilleen useita erilaisia uskollisia aseistettuja joukkoja armeijan lisäksi.

Naapurimaat nihkeitä hyökkäyksestä Venezuelaan

Kun spekulaatioissa – ja yhdysvaltalaisten vihjailuissa – puhutaan Yhdysvaltojen hyökkäyksestä ja Maduron syrjäyttämisestä, monet tahot naapurimaita myöten ovat nihkeitä aseellisen voiman käytön suhteen.

Vaikka Maduro syrjäytettäisiin, hänelle uskolliset joukot ja ryhmät saattaisivat käydä sissi- ja kaupunkisotaa vielä vuosienkin päästä.

Niissä oloissa taloudellisesti ja infrastruktuuriltaan romahduspisteessä olevan maan nostaminen jaloilleen olisi erittäin vaikeaa. 

Lue myös:

    Uusimmat